НОВИНИ

Най-много е валяло в Лом - кога ще спре дъждът

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 16.05.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

На много места днес отново преваля и прегърмя. До 18.00 часа най-голямо е количеството на валежа в Лом - 20 литра на квадратен метър, в Ловеч е 10, а във Видин 8 литра на квадратен метър. Това са количества, измерени в синоптичните станции, но извън тях е напълно възможно да има и по-големи количества, има и радарна информация за локални градушки.

В близките часове облачността ще намалее и небето ще се изясни. Вятърът ще бъде слаб от запад, но до сутринта в много райони ще стихне.

Утре ни очаква повече слънце, но и следобедни превалявания - през деня дъждът и гръмотевиците ще са главно над Северозападна България, през нощта срещу вторник в много райони от страната ще превали дъжд, в Северна България повече като количество.

Ще има и гръмотевици. Максималните температури утре ще бъдат между 23 и 28 градуса, по морския бряг - между 19 и 25 градуса. Температурата на морската вода е от 13° градуса по Северното Черноморие до 17° на юг. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

Над планините ще е слънчево, след обяд с купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по най-високите върхове на Рила и Пирин силен до бурен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на 2000 метра ще е 10°, а в курортите следобед ще е от 15 до 21 градуса.

Типично пролетно ще бъде времето в Западна и Централна Европа - с краткотрайни, на места интензивни и значителни по количество превалявания, придружени от гръмотевични бури.

Относително по-хладно ще се задържи в западната част от континента, а на юг и на изток температурите ще са по-високи. Над по-голямата част от Южна Европа ще бъде без валежи. Изключение ще прави северната част от Балканите, където отново краткотрайно ще превали, по-значително - в крайните северозападни райони.

У нас през следващите три дни около и след обяд ще има купеста и купесто-дъждовна облачност и отново превалявания, на места и гръмотевици. Температурите ще започнат плавно да се понижават - отначало в Северна България, а в сряда захлаждането ще обхване и Южна България.

В четвъртък ще нахлуе още хладен въздух и температурите в много райони ще останат под 20 градуса.

В петък вероятността за валежи е малка, сутринта ще е хладно, но дневните температури ще започнат да се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослав Ангелов и Георги Гаджев триумфираха на Рали България
Мирослав Ангелов и Георги Гаджев триумфираха на Рали България
Стоичков към Григор: След 30 се бие най-добре
Стоичков към Григор: След 30 се бие най-добре