НОВИНИ

Най-рано на 14 май учениците се връщат в класните стаи

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:14, 02.04.2020
5176
Чете се за: 01:06 мин.
Образование

Електронното обучение продължава до 13 май - в училищата и университетите, промяна на датите на националното външното оценяване и матурите - това предвижда образователното министерство. Просветния министър оцени високо справянето на българските учители с електронното обучение.

Обучението от вкъщи ще продължи поне до 13 май. При този сценарий - националното външно оценяване след 7 клас и матурите най-вероятно ще се преместят на по-късни дати. Разликата ще между 4 и 10 дни. Няма причина и да се отменя външното оценяване след 4 и 10 клас. Оценките там са най-вече за обратна връка.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Държавните зрелостни изпити, които бяха планирани за 20 и 22 май, да се проведат на 30 май и на първи юни. След седми клас, които в момента са планирани за 9 и 11 юни, да се случат на 13 -15 юни. А изпитите след 4 клас също ще бъдат преместени малко - най-вероятно на 29 и на 30 май.

Университеите също са дали заявка, че могат да променят периода кандидатстудентските кампании с 7-8 дни.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Готови сме при този вариант ако случайно в някое висше училище в някоя страна не се отместят приемните кампании, вътпреки, че висшите училища са заинтересовани затова да издадем и по-рано дипломите на 12-класниците.

Около 11 % от децата не са включени в дистанционното обучение. С тях работят учители, психолози, медиатори. Обмислят се и различни варианти за наваксване на пропуските.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Може би по-добрият вариант е няколко съботи да се даде възможност за отучвания - ако ги направим учебни дни, пак подчертавам, тези съботи или няколко дни през юни месец за учениците до 6 клас - те няма да бъдат със задължителна програма.

В електронна среда - дори децата учат повече - отчете образователния министър.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Това, което се получава като сигнали, е за претоварване и на учениците, и на учителите.

Дните между 13-16 април трябваше да са част от пролетната ваканция - предстои да се реши - тези дни да бъдат използвани за консултации и занимания по интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прикривали ли са лекарите от Банско пациенти със симптоми на коронавирус
Прикривали ли са лекарите от Банско пациенти със симптоми на коронавирус
Над 4700 регистрирани безработни само за ден
Над 4700 регистрирани безработни само за ден