НОВИНИ

Най-рано след две седмици ще заработи лабораторията за изследване на COVID-19 в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 19.03.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Регионални

Лабораторията за изследване на коронавирус в Пловдив може за заработи най-рано след две седмици. Това обявиха от областния кризисен щаб.

Предложението за тази лаборатория дойде от Медицинския университет в града. То беше подкрепено от най-голямата болница в града за Южна България - Университетската "Свети Георги", където се намира инфекциозната клиника за града.

Досега изследванията, които се взимаха на територията на Пловдив - област за коронавирус, бяха изпращани в лабораторията в Стара Загора и резултатите пристигаха тук в рамките на 3-4 дни. Планът сега е да се облекчи тази лаборатория и сроковете да се съкратят.

Бъдещата лаборатория ще се ситуира в сградата на инфекциозната клиника.

Дани Каназирева - областен управител и председател на Областния кризисен щаб в Пловдив: Изискванията са минимум три специализирани помещения за генетична диагностика, две от които чисто лабораторни, едно за регистриране на пробите,както и помощни помещения. Персоналът вече е осигурен. Той ще бъде от два екипа - в него ще влиза биолог, лекар и лаборант.

Тя допълни, че вече има и доброволци, изявили желание да работят в новата лаборатория. А всички, които ще работят в нея, ще преминат през специално обучение.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета жертва на коронавируса у нас, 94 са общо положителните проби
Трета жертва на коронавируса у нас, 94 са общо положителните проби
В Испания задържаха голямо количество незаконно оръжие
В Испания задържаха голямо количество незаконно оръжие