НОВИНИ

Найден Тодоров: 24 май днес не е ден за празник, а за размисъл - какво сме загубили и какво трябва да си върнем

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 24.05.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

24 май днес не е ден за празник, а за размисъл - какво сме загубили и какво трябва да си върнем обратно. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров в специалното ни студио "На 24 май с БНТ: В началото бе словото".

Тодоров напомни, че културата не просто обединява различните видове изкуства, а е изражение на най-важното - на отношенията между хората.

"Културата е много повече от театър, музика, литература, музеи. Културата е нашето поведение в обществото, начинът, по който си говорим едни с друг, по който не сме съгласни един с друг.

Последните десетилетия културата се сви някъде в ъгъла - говорим си за изкуства, книги, концерти, театър, но най-важното за културата - отношенията между хората, изчезна. А как функционират отношенията между хората? С думите, с които си говорим.

Затова празникът на буквите е най-важният, защото трябва да знаем как да избираме думите, с които комуникираме. Как да кажем каквото искаме, без да обидим другия. Как да постигнем своето така, че и другият да бъде доволен. Всичко това е култура.

Култура е да не сме съгласни по начин, по който другият да уважи нашето несъгласие. Култура е начинът, по който изграждаме своето бъдеще, начинът, по който възпитаваме нашите деца. Всичко това е 24 май и това е причината, поради която днес 24 май не е ден за празник. 24 май днес е ден за размисъл - какво сме загубили и какво трябва да си върнем обратно. И все пак - честит празник", каза Найден Тодоров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лас Вегас победи за трети път Далас във финала на Западната конференция на НХЛ
Лас Вегас победи за трети път Далас във финала на Западната конференция на НХЛ
Георги Господинов: Написах тази книга с трийсетте букви на кирилица. Благодаря на всички, които вярваха в нея!
Георги Господинов: Написах тази книга с трийсетте букви на кирилица. Благодаря на всички, които вярваха в нея!