НОВИНИ

Намалява замърсяването на въздуха в големите европейски градове

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:24, 31.03.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Подобряването на качеството на въздуха в цяла Европа е значително, показва анализ на учени, основан на сателитни снимки.

Глътка свеж въздух за големите градове на Стария континент - това е едно от положителните последствия от карантината, наложена заради COVID 19.

Европейският алианс за обществено здраве доказва това на базата на сателитни снимки, предоставени от Европейската космическа агенция.

По-леко се диша в Брюксел, Париж, Мадрид, Милано, Франкфурт. Замерванията и фотографиите са правени в периода 5-25 март и показват, че на места нивата на вредния азотен диоксид са наполовина по-ниски.

Золтан Масай-Косубек, мениджър в НПО: Ако погледнете картите, ще видите, че най-съществени са промените в силно замърсените региони - в тях се разчита на транспорт, който използва изкопаеми горива. Обикновено това са районите около столиците. Картите показват, че с редуцирането на градския транспорт, намалява и замърсяването.

Няма лични автомобили, няма градски транспорт. Производството е силно редуцирано. Има обаче региони, в Полша например, в които въпреки рестриктивните мерки, въздухът не става по-чист. Причината - повечето домакинства се топлят на твърдо гориво.

Золтан Масай-Косубек, мениджър в НПО: Това, което ни показват картите е, че човешката активност - и по-конкретно - транспортът, допринасят съществено за замърсяването на въздуха. Tова вреди на нашето здраве. В момента - заради наложените строги мерки, виждаме значително намаляване на замърсяването и подобряване на качеството на въздуха. А това ни показва, че промяната е възможна и трябва да се направи така, че тенденцията да бъде устойчива и дълготрайна.

Великобритания въведе строги мерки най-късно в сравнение с останалите европейски държави. Очаква се в близките дни и в Лондон въздухът да стане значително по-чист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва набирането на предложения за удостояване с награда "Пловдив"
Започва набирането на предложения за удостояване с награда "Пловдив"
Епидемиологичните мерки остават в сила за Банско и след карантината
Епидемиологичните мерки остават в сила за Банско и след карантината