НОВИНИ

Нараства броят на мигрантите в Сърбия

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:12, 28.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Все повече мигранти от Близкия изток и Африка се струпват в Сърбия и търсят начини за достигане на Западна Европа. Няма признаци за нова криза, като тази през 2015 г., но властите в Белград отчитат, че броят на хората се е увеличил с 20-30%, в сравнение с миналата година.

Сръбският град Суботица, на границата с Унгария, е временна цел на стотици мигранти по пътя им към по-богатата Западна Европа. Пристигналите тук настояват да продължат нататък, въпреки отказа да ги пуснат на унгарска територия. Опитите не престават и през февруари Унгария дори затвори за кратко границата.

Адил Фарис, мигрант от Мароко: Знам, че границите са затворени. Сръбската армия и полиция не ни пускат. Но ще намерим начин да отидем в Европа.

Част от семействата на много мигранти вече живеят в европейски държави.

Адил Фарис, мигрант от Мароко: Аз ще отида във Франция. Жена ми и синът ми са във Франция. Синът ми има коронавирус.

По официални данни има около 1000 мигранти в северната сръбска провинция Войводина и още толкова в Белград, но е възможно да са и повече.

Светлана Палич, говорител на Комисариата за бежанците и миграцията на Сърбия: Сърбия се намира на т.нар. Западнобалкански маршрут, който все още действа. Би трябвало да имаме достъп до европейския фонд "Убежище, миграция и интеграция". Не сме в Европейския съюз, но трябва да се намери решение.

Наред с бягащите от глад и мизерия има и бежанци от войната в Сирия.

Хасан Абас, бежанец от Алепо: Ние пресякохме турската граница, после границите на Гърция и Сърбия. И спряхме тук, защото е трудно да преминем в Унгария или Румъния.

Те са блокирани в Сърбия, където също не ги желаят. Макар и далеч от първоначалните мащаби, кризата, която започна през 2015-а, продължава. Мигрантите и властите на засегнатите държави очакват да се намери решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха солени езера под ледници на Марс
Откриха солени езера под ледници на Марс
30 млн. лв. ще получат допълнително училищата с концентрация на деца от уязвими групи
30 млн. лв. ще получат допълнително училищата с концентрация на деца от уязвими групи