НОВИНИ

Народното събрание подкрепи ветото на президента

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:48, 23.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Народното събрание подкрепи ветото на президента. Депутатите решиха да отпаднат двата текста, оспорвани от държавния глава. Отпада държавната регулация на цените в борбата със спекулата, както и наказанията за разпространяване на невярна информация, свързана с коронавируса.

Председателят на ПГ на ГЕРБ призова колегите да подкрепят ветото и вниманието си да насочат към изход от кризата с коронавируса. Призна, че разбира несъгласието им, защото президентът е начертал линии на разделението.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Няма как да се забрави, че преди месец той немотивирано сне доверието от правителството. Споменът за ироничните забележки от 3 март също е ярък. Не е време за политиканстване, ежби и опити от всичко да се произведе политически дивидент.

От ГЕРБ обясниха, че в името на консенсуса са подкрепили предложения от БСП текст за държавна регулация на цените. Социалистите също се отказаха от предложението си и подкрепиха ветото. Но увериха, че в следващите дни ще внесат нови, по-прецизни текстове за ограничаване на спекулата в други закони.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта и нещастието на цял един народ. Няма и да се примирим с безсилието, безхаберието и хаоса на правителството. И ще искаме от вас докрай национален социално-икономически план за последиците от кризата.

Относно възражението на президента, че няма ясна формулировка що е то "невярна информация", от ГЕРБ възразиха, че такава има в два закона, включително в Наказателния кодекс от 1995 г. От НФСБ подкрепиха ветото, но с резерви. ВМРО не покрепиха текста за невярната информация.

Борис Ячев, ПГ на ОП - НФСБ: Ще го подкрепим, макар и с огромна доза отвращение. Преди всичко става ясно, че това е поредният непохватен опит на президента за политически пи ар.

Александър Сиди, ПГ на ОП - ВМРО: Няма как да подкрепим ветото в частта му за борбата с фалшивите новини. Те са излючителен бич за съвременното общество. Чрез тях се създава паника и напрежение. Манипулира се обществото, демонтира се държавността.

Част от дебата премина в реплики не по същество.

Спас Гърневски-ПГ на ГЕРБ: Винаги в тежки времена за България вашата партия се е държала национално безотговорно в интерес на вашата партия, на терористичните ви интереси.

Цвета Караянчева: Без подсвирквания в залата. Изчакайте малко. Защо обиждате г-н Мирчев?

Спас Гърневски, ПГ на ГЕРБ: Когато по време на Чернобилската криза вашата пратия мълчеше, не съобщи на народа. Рака ли предпазихте вие тогава народа?

Александър Симов, ПГ на "БСП на България": Словото на г-н Гърневски винаги предизвиква в мен литературна експрозия, заради това ще си позволя да ви прочета едно стихотворение "Ненаписан стих за Димитров": Не посегнах, не намерих сили, да излъжа този празен лист, как със спомени в мен небили...

Тази препирня завърши с накание "забележка" за Стоян Мирчев от БСП и Спас Гърневски от ГЕРБ.
В дебата не се включиха от ДПС, а "Воля" не присъстваха на заседанието.

По-късно в позиция до медиите президентът заявява, че парламентът е проявил отговорност с подкрепата на ветото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1 млрд. души в над 50 държави са призовани да си останат вкъщи заради COVID-19
Над 1 млрд. души в над 50 държави са призовани да си останат вкъщи заради COVID-19
Жители на 5 села искат свободен достъп до Благоевград, за да пазаруват
Жители на 5 села искат свободен достъп до Благоевград, за да пазаруват