НОВИНИ

Нарушават ли абитуриентите противоепидемичните мерки?

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 20.05.2020
Чете се за: 01:56 мин.
Още

Без абитуриентски балове на този етап. Заради зачестилите случаи в страната с импровизирани шествия на зрелостници, правителството отправя апел към тях да изчакат с празненствата.

Броене до 12 поне до този час в центъра на Русе не се чува, но дали е заради дъждовното време днес или може би наистина зрелостниците са се вразумили и ще изчакат с празненствата. Затова ги призовават училищни директори и Общинския съвет. Но всички знаем колко важен е денят на завършването за абитуриентите.

Във Варна не се стърпяха и се събраха на крайбрежната алея, а в Русе в два последователни дни излязоха на импровизирано шествие - без маски и без дистанция помежду си. Веднага последва среща между представители на учениците, Общинския съвет и Регионалното управление по образование. Всички са на едно мнение - децата заслужават да имат бал, но не сега. Потвърждението дойде и от здравния министър днес.

Дванайсетокласничката от русенската математическа гимназия Никол Павлова се е изкушила да участва в импровизираното шествие.

Никол Павлова: Това е една емоция, която не може да бъде сдържана. Ние така или иначе се виждаме всеки ден поне с двама-трима от класа си.

От Регионалното управление по образование обаче, загрижени за здравето на абитуриентите, ги призоваха първо да се подготвят за изпитите.

Росица Георгиева - началник на РУО-Русе: Ние искаме да сте здрави, да можете да се явите, да ги положите успешно и да получите своята диплома.

Абитуриенти от София също не се вслушват в призивите. Кортеж от автомобили беше спрян пред министерския съвет от полицията. Половината от тях бяха излезли от прозорците и крещяха. Но като цяло от МВР смятат, че сериозни нарушения няма.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Това, което виждам аз по улиците на София специално, картината е коренно различна от предходните години, това, което сме свикнали. Просто имаха нещастието да завършат годината, в която има обявена пандемия.

Младите хора казват, че се чувстват ощетени и настояват балът, макар и различен от други години, да го отпразнуват в ресторанти на открито.

Никол Павлова: Нещо, за което се борим в момента. Ние просто искаме да отпразнуваме някак.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Балове няма да има, не по друга причина, а тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса.

А във Варна необикновената учебна година завърши също така необикновено. В много училища шумното и емоционално изпращане на абитуриентите в училищния двор беше заменено с виртуално. За 12 "А" клас от училище "Димчо Дебелянов" празникът беше изненада, подготвена от самите преподаватели.

Андрей Михайлов - класен ръководител: Днес вие сте нашите герои. Не мога да кажа, че ми е било лесно с вас, даже никак. Сега, когато настъпи този момент на раздяла, аз се чувствам удовлетворен от пътя, който изминахме заедно.

Всички зрелостници обаче искат да си тръгнат завинаги от училище с неповторимата емоция от абитуриентския бал.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Не са ми докладвали за някакви по-сериозни нарушения, но това, което виждам аз по улиците на София специално, картината е коренно различна от предходните години, това, което сме свикнали. Честно казано, лично аз, до момента съм видял единствено две коли едни до други, които вървяха по булеварда. Бяха свалили прозорците, даже и не се показваха през прозорците и свиркаха, което няма нищо лошо, все пак завършват. Просто имаха нещастието да завършат годината, в която има обявена пандемия.

Автор: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от детските градини отварят още в петък
Част от детските градини отварят още в петък
Офисът на Българската петролна и газова асоциация е запечатан, разследват картел при горивата
Офисът на Българската петролна и газова асоциация е запечатан, разследват картел при горивата