НОВИНИ

Нарушения в дома за възрастни хора в село Гара Орешец

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 28.04.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Напрежение около дома за стари хора във видинското село Гара Орешец. То се създаде след твърдението на местната власт, че за заразените и незаразените хора в социалното заведение се грижи един и същ персонал. По същия въпрос, информацията на Националния оперативен щаб е противоположна.

Новите осем души от дома с положителни проби са изолирани на втория етаж. Те нямат клинична симптоматика и остават там заедно с други 14 незаразени.

Светослав Славчев - кмет на община Димово: Имахме такъв случай преди, останаха за двайсет и четири часа - ето го резултатът! Вчера сутринта са излезли пробите, до днешния ден не са извозени хората!

Хората в социалното заведение общо са 26. Четиримата, заразени преди седмица, са в болницата във Видин. Обитателите на дома са на възраст между 65 и 92 години и всички са с други заболявания.

Светослав Славчев - кмет на община Димово: Част от болните дори не могат да се хранят, те ги хранят - буквално! Това е един и същ персонал, който обслужва и заразените, и незаразените!

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Определено не е един и същ персонал - хората, които са показали положителен резултат, не работят с така наречените здрави, всъщност в дома болни няма - има заразени и заразоносители, те са чисто пространствено отделени и чисто технологично като обслужване - с тях работят само хора, които работят с тях и не се смесва начинът на работа в двата етажа.

От 16-те души персонал, с коронавирус са инфектирани трима - санитар и две медицински сестри. За хората в дома се грижат шестима, сред които само една медицинска сестра и нито един лекар.

Светослав Славчев - кмет на община Димово: От възникването на тая ситуация лекар не е влизал в дома. Тези хора имат много съпътстващи заболявания, които дори и тях ние в момента не ги лекуваме!

Настанените в дома се преглеждат от общопрактикуващ лекар, който не се е появявал втора седмица. В случай, че не поеме отново ангажиментите си, той ще бъде сменен. Проби от контактните на персонала бяха взети днес от екип на здравната инспекция във Видин. Чакат се още резултати и на болничния персонал.

Автор: Ренета Емилова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнаха КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци", няма нови огнища на зараза (ОБОБЩЕНИЕ)
Премахнаха КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци", няма нови огнища на зараза (ОБОБЩЕНИЕ)
Служители на МВР получиха индивидуални награди на базата на три критерия
Служители на МВР получиха индивидуални награди на базата на три критерия