НОВИНИ

НАТО подсилва източния фланг, САЩ изтегля семействата на дипломатите си от Киев

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:02, 24.01.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността утре. Ще се обсъжда напрежението около Украйна и плановете за укрепване на НАТО в Източна Европа с още кораби и самолети.

Съединените щати обмислят предислоциране на част от войските си от Западна Европа в Източна, съобщи дипломат от НАТО. Алиансът обяви днес, че поставя войските си в готовност и укрепва източния си фланг с допълнителни кораби и самолети.

Великобритания изтегля част от дипломатическия си персонал от Украйна, Съединените щати наредиха семействата на техните дипломати да напуснат страната. Москва обвини Запада в "истерия" и "лъжи".

Държавният департамент на САЩ изтегля семействата на служителите си от Киев

Придвижването на американски войски от Западна Европа на изток ще става през следващите седмици, посочва източник от НАТО пред Ройтерс. Според "Ню Йорк Таймс" президентът Джо Байдън обмисля изпращане на 1000 до 5000 военни в Източна Европа с възможност за увеличаване на техния брой при ескалация на напрежението.

"Обмисляме допълнително да засилим присъствието си в източната част на Алианса, това може да включва разполагане на допълнителни бойни съединения на НАТО. Това разполагане е пропорционално и в съответствие с нашите международни ангажименти. То укрепва европейската сигурност на всички нас", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

НАТО съобщи, че Дания, Испания, Франция и Нидерландия планират или обмислят изпращане на жива сила, самолети и кораби в Източна Европа. Испания изпраща изтребители "Юрофайтър" в България, а Нидерландия - два F-35 у нас през април като част от мисията по еърполисинг в региона.

Украйна граничи с четири страни от Алианса - Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Великобритания заяви, че не планира изпращане на бойни части в Украйна за отблъскване на руска инвазия, но изтегля част от дипломатическия си персонал в Киев.

Премиерът Джонсън предупреди Москва, че с нахлуване в Украйна ще се окаже в "нова Чечения". Киев определи като преждевременно решението на Съединените щати за изтегляне семействата на американските дипломати в страната.

"Смятаме тази стъпка на американската страна за преждевременна и проява на прекомерна предпазливост. Напоследък няма радикална промяна в обстановката. Заплахата от нови вълни на руска агресия остава постоянна от 2014 г., а струпването на руски войски край границата започна през април миналата година", обясни Олег Николенко - говорител на МВнР на Украйна.

ЕС засега не смята да изтегля дипломати или техните семейства от Киев

Франция посъветва гражданите си да отложат пътувания до Украйна. Кремъл заяви, че има висок риск от офанзива на Киев срещу проруските сепаратисти в Донбас и обвини НАТО и Съединените щати в нагнетяване на напрежението.

"Виждаме изявления на НАТО за изпращане на допълнителни сили и активи по източния фланг. Това предизвиква нарастване на напрежението. Искам да подчертая - това става не заради нашите действия, а заради действията на НАТО и Съединените щати и информацията, която разпространяват", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Представители на Русия, Украйна, Франция и Германия ще преговарят на 26 януари в Париж по решаване на конфликта в източна Украйна, съобщи руската делегация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив е номиниран в класацията за "Най-добра европейска дестинация за 2022 г."
Пловдив е номиниран в класацията за "Най-добра европейска дестинация за 2022 г."
Спад в положителните проби за COVID-19 във Висшата лига
Спад в положителните проби за COVID-19 във Висшата лига