НОВИНИ

НАТО пред среща на върха: Президентски форум на 9 страни от източния фланг

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:47, 10.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Европа
Слушай новината

Страните в НАТО от Източна Европа са за по-голямо военно присъствие на Алианса по източния фланг, обяви румънският президент Клаус Йоханис.

Заедно с полския си колега Анджей Дуда, той беше домакин на среща, към която се присъединиха по видеовръзка и държавните глави на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и България. Знаково включване направи и американският президент Джо Байдън.

Румен Радев посочи, че за гарантиране на адекватна защита е необходима по-голяма технологична и индустриална независимост, както и определяне на националните критични инфраструктури.

Според Радев европейският стълб за сигурност следва да е съобразен с развитието на НАТО.

Участниците изразиха тревога от саботажните действия на Русия в Чехия и България и координираха позиции преди срещата на върха през юни. Генералният секретар Йенс Столтенберг отбеляза, че участието на Джо Байдън показва решимостта на Вашингтон за укрепването на НАТО.

"На срещата на върха ще имаме амбициозен и далновиден дневен ред. Да укрепим нашия ангажимент да се защитаваме взаимно, да разширим нашия подход по проблемите на сигурността и да възприемем по-глобален подход за съхранение на правилата, на които се основава международния ред", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дневните температури ще се повишат
Дневните температури ще се повишат
Трима души загинаха при катастрофа край Стражица
Трима души загинаха при катастрофа край Стражица