НОВИНИ

НАТО: Русия се провали в опитите да сломи Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:34, 24.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
разширяването нато промени руската инвазия украйна
Слушай новината

“Опитите на Русия да пречупи решимостта на смелите хора на Украйна се провалят. Вече една година украинците се борят храбро за свобода и независимост. Ние сме с тях”. Това се казва в декларация на НАТО по случай началото на руската агресия в Украйна.

НАТО определя войната на Русия срещу Украйна като най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Съюзниците от Пакта потвърждават солидарността си с правителството и народа на Украйна.

Алиансът декларира, че ще увеличава политическата и практическа подкрепа за Украйна, която се защитава срещу инвазията на Русия и обещава подкрепата да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна да надделее.

“Русия носи пълна отговорност за тази война, която е грубо нарушение на международното право и Устава на ООН. Действията на Русия пренебрегват принципите и ангажиментите на ОССЕ и сериозно подкопават международната сигурност и стабилност и основания на правила международен ред. Въпреки че призовахме Русия да се включи конструктивно в надеждни преговори с Украйна, Русия не показа никаква истинска отвореност към справедлив и траен мир. Ние оставаме решени да поддържаме координиран международен натиск върху Русия”, се казва в декларацията на Алианса.

Войната на Русия застрашава световната сигурност, както и глобалните доставки на храни, пише още в текста. Припомнят се и опитите на Москва да води световна кампания за дезинформация, както и безотговорната ядрена реторика, която демонстрира ясното пренебрежението на Русия към международните норми и благосъстоянието на милиарди хора по света.

НАТО припомня, че е отбранителен съюз и ще продължава са укрепва възпиращата и отбранителната позиция, като защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците, както е записано в член 5 на Вашингтонския договор.

В декларацията се приветства избора на Финландия и Швеция да станат членки на НАТО и и се потвърждава политиката на отворени врати по отношение на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Йовчев – един велик шампион на 50
Йордан Йовчев – един велик шампион на 50
Вратарят Барт Фербрюген е първият в турнирите на УЕФА от 35 години насам, който спасява три дузпи
Вратарят Барт Фербрюген е първият в турнирите на УЕФА от 35 години насам, който спасява три дузпи