НОВИНИ

НАТО създава екип за борба с хибридните заплахи в Северна Македония

нато създава екип борба хибридните заплахи северна македония
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:48, 15.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

НАТО създава екипи за борба с хибридните заплахи в Северна Македония и Черна гора, след като фалшивите новини и дезинформацията от Русия и Китай се увеличиха по време на кризата с коронавируса.

В изявление за медиите постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън заяви, че Алиансът очаква от Скопие допълнителна информация за сформирането на такъв екип, чиято цел е подготовка на медиите в страната как да реагират на дезинформацията от страна на Русия.

Според дипломатът, като най-нов член на НАТО, Северна Македония е специална цел на организираната от Кремъл кампания по дезинформация.

В Северна Македония се разпространяват много фалшиви новини по отношение на коронавируса и предоставената от страна на НАТО помощ за справяне с кризата по време на извънредно положение, подчерта Хътчинсън.

Дезинформацията от страна на Русия е факт още от времето, когато Скопие заяви желанието си да стане член на НАТО и продължи и след това.

„Опитваме се директно да се противопоставим с факти на тази кампания, като подчертаваме, че Северна Македония е пълноправен член и като съюзник се ползва от подкрепата на НАТО в тази криза”, каза тя. Помощта ще продължи, включително и по линия на справянето с дезинформацията, която идва от руски източници.

Хътчинсън призова съюзниците от НАТО да се противопоставят на фалшивите новини от Русия и Китай във връзка с коронавируса, в които се съобщава, че двете държави изпращат помощ, че вирусът се е появил в Европа или в САЩ и т.н.

Всичко това е част от постоянната хибридна и кибер-война, „с която не само се опитват да предизвикат недоволство, но и да девалвират нашето лидерство, когато западните общества търсят лидери за справяне с бедността и осигуряването на помощ, необходима във време на криза”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отец Стефан: Личността ни може да претърпи катарзис във времето на изолация
Отец Стефан: Личността ни може да претърпи катарзис във времето на изолация
Проф. Александрова, БАН: Има 78 кандидат-ваксини срещу COVID-19 в света
Проф. Александрова, БАН: Има 78 кандидат-ваксини срещу COVID-19 в света