НОВИНИ

Навръх Бабинден: Безкръвна операция с робот извършиха лекарите в "Майчин дом"

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
23:06, 21.01.2022
6721
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

На празника на акушерите - безкръвна операция с помощта на роботизирана система беше извършена успешно днес в болница "Майчин дом", а сложната операция беше консултирана от известен акушер-гинеколог от Америка.

Американският д-р Бела Кудиш - светилото в акушер-гинекологията, демонстрира пред специализанти на практика уменията и знанията си в миниинвазивната хирургия.

В щадящата за пациентката операция, която ще ѝ гарантира по-бързо възстановяване, ѝ партнира директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов. Екипът има и още един важен член - роботизираната платформа Да Винчи.

Това е операция, която е сложна сама по себе си и продължава няколко часа, ще я направим заедно с д-р Кудиш, използвайки роботизираната платформа Да Винчи, каза проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом".

Освен надеждност и оптимална точност роботизираната операция позволява много по-прецизна хирургична работа. Достъпът се осъществява лапароскопски, a интервенцията e със значително по-ниска кръвозагуба.

Роботът ни дава възможност да използваме нещо като продължения на ръката, като ни позволява да движим ръцете си свободно вътре в корема и таза на пациента, каза д-р Бела Кудиш, специалност Урогинекология.

Ще използваме възможно най-модерния метод като в случая ще използваме и различни специални платна, които остават в малкия таз на жената, за да може да се възстанови цялата анатомия и архитектура на малкия таз на жената, така че тя да бъде здрава и пълноценна, каза проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом".

Съвместната операция, която ще промени качествено живота на една жена, се проведе на професионалния празник на лекарите в "Майчин дом".

И днес те спазиха традиционния за този ден ритуал за здраве "Измиване на ръце", преди да влязат в операционната и да изпълнят дълга си на лекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар: Тъжно е, че ни отнеха домакинството на Европейското по вдигане на тежести
Карлос Насар: Тъжно е, че ни отнеха домакинството на Европейското по вдигане на тежести
С нова наредба засилват контрола над преместваемите обекти в София
С нова наредба засилват контрола над преместваемите обекти в София