НОВИНИ

Не достигат детските легла в ковид отделението в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 24.01.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Бургас отбелязва рекорд по приети деца в болница заради COVID-19. Отделението за малки пациенти е препълнено. Наложило се е да се разкриват допълнителни легла.

Единственото ковид отделение за деца в Бургаска област е разкрито в Инфекциозното отделение на държавната болница. От общо 15 обособени легла, приетите към момента деца са общо 21.

Наложило се е да бъдат трансформирани леглата от други отделения, така че болницата да удържи на натиска от малки пациенти. Най-трудно обаче в тази ситуация е на родителите на тези деца.

Мартин Георгиев е под прозорците на детското отделение, за да види за минути съпругата си и 2-годишната си дъщеря, която е с ковид.

"Нося им багаж и ги чакам всеки момент да излязат, тук са горе в тази стая, да ги видя поне за малко. Детето ти да е в болница, това е най-тежкото, което може да ти се случи", обясни той.

В началото дъщерята на Мартин започнала да кашля. След прегледи и лечение вкъщи, кашлицата не утихвала.

"Направихме рентгенова снимка, излезе, че има пневмония, оттам, за да я приемат в болницата с пневмония, трябваше да направим тест за ковид и тестът се оказа положителен", разказва бащата.

Най-малкият пациент в ковид отделението е само на два месеца. Заради натиска на малки пациенти болницата търси допълнителни легла.

"Леглата са осигурени от тези, които са за възрастни, защото все още разполагаме с този капацитет. Категорично, от името на ръководството на заведението, искаме да заявим, че няма да бъде върнато нито едно дете, което се нуждае от лечение в болничното заведение, така че на този етап ги трансформираме, доколкото е възможно", обясни д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Заради ръста на заразени сред децата от днес до края на седмицата в Бургас е въведено онлайн обучение за част от учениците.

"Още една мярка има, че е ограничен достъпът до моловете, кафенетата, кината за деца под 18-годишна възраст. Те могат да влизат само с придружители - родители, настойници", поясни д-р Мирослава Киселкова, от РЗИ-Бургас.

Според родители, чиито деца са заразени, мерки са взети твърде късно.

"Моята дъщеря е 4-ти клас и те трябва да са в училище. В петък резултатът беше положителен, но състоянието е сравнително добро. Има единствено лека хрема. За мен онлайн мерките трябваше да са преди една седмица някъде, за да се избегне тази голяма заболеваемост, защото доста класове в момента са под карантина, а във всеки карантиниран клас има поне по три - четири положителни проби на деца, това можеше да се избегне", казва Николета Ханджиева, родител.

В училищата в Бургаско, където има над 40% отсъстващи ученици, директорите могат сами да вземат решение дали всички деца да се обучават от вкъщи.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от 5-и до 12-и клас в София минават на ротация
Учениците от 5-и до 12-и клас в София минават на ротация
Съветът по сигурността ще обсъжда напрежението НАТО-Русия при премиера (ОБЗОР)
Съветът по сигурността ще обсъжда напрежението НАТО-Русия при премиера (ОБЗОР)