НОВИНИ

Не се предвижда удължаване на учебната година заради ваканцията на учениците

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:05, 09.03.2020 (обновена)
5537
Чете се за: 01:21 мин.
Образование

След Националната грипна ваканция учениците се връщат в училище на 12 март. Това не се отнася за Плевен и Габрово, където училищата и детските градини са затворени до второ разпореждане. В Пловдив пък решиха да удължат ваканцията на местно ниво до края на седмицата. Хигиенните мерки в училищата след завръщане на децата ще продължат. Заради двете грипни ваканции, в Националните външни оценявания след 4, 7, 10 и 12-ти клас ще влезе само материалът, който е бил преподаден. Не се предвижда удължаване на учебната година.

Средно между 6 и 16 учебни дни са загубили българските ученици от двете грипни ваканции, в зависимост от това в коя област живеят. Учебният материал ще се престуктурира, но е очевидно, че няма да могат да се вземат всички теми.

Таня Михайлова, заместник-министър на образоваинето и науката: Тези теми съответно има вероятност те да не бъдат включени особено във външните оценявания, защото това е важния момент. Към момента не говорим за промяна на датите нито за 4,7, 10 и 12 клас.

А удължаване на учебната година?

На този етап и тази тема не я обсъждаме, защото системата има резерв и може да поеме тези неучебни дни.

В столичното 134-то училище ще използват факултативните часове за запълване на пропуснатите уроци.

Весела Палдъмова, директор на 134-то СУ: В Италия в продължение на два месеца училища и университети не работят, надявам се това да не се случи и при нас. Хубаво е децата да могат да се явят обективно върху целия материал.

Тъй като Националната грипна ваканция продължава още няколко дни, от министерството съветват учениците.

Таня Михайлова, зам. министър на образоваинето и науката: Да избягват контакти на обществени места, да избягват места, където се струпват много хора, в МОЛ-овоте основно, в кината, в кафенетата.

При завръщането им в училище мерките продължават. Ще се дезинфекцират кордорите и класните стаи, ще се проветрява и почиства. Ще се осигури достатъчно сапун, за да мият често ръцете си.

Весела Палдъмова, директор на 134-то СУ: Училището е обезпечено с дезинфектанти, с които се почистват всички плоскости, от чинове, под, стени, всичко.

Таня Михайлова, заместник-министър на образоваинето и науката: Задължително помежду си, когато общуват да избягват тези ръкостискания, предгръдки. Също така не бива да споделят храна, не бива да споделят общи напитки.

Отменени са всички екскурзии, зелени училища, състезания и олимпиади. Не могат да се кажат новите дати за Националните кръгове на олимпиадите, защото трябва да се изчакат учениците от Плевен и Габрово. Някои от тези резулати играят ролята на балоообразуващи оценки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 1/4 от служителите в България може да работят от вкъщи заради коронавируса
Около 1/4 от служителите в България може да работят от вкъщи заради коронавируса
Част от пациентите в болницата в Габрово бяха поставени под домашна карантина
Част от пациентите в болницата в Габрово бяха поставени под домашна карантина