НОВИНИ

Не всички битови потребители на ток ще излязат на свободния пазар от 1 юли

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 25.02.2020
Чете се за: 00:44 мин.

Либерализацията на тока за бита обсъждат в НС Комисията по енергетика - съвместно с Националния комитет на България към Световния енергиен съвет.

Не всички битови потребители и малки фирми от 1 юли, когато стартира официално либералицята на тока - ниско напрежение, ще излязат на свободния пазар. Тогава ток от борсата ще получават едва 3 000 домакинства, които имат присъединена мощност от 50 киловата и около 55 000 малки фирми с присъединена мощност около 30 киловата.

Мотивът на вносителите от парламентарната комисия по енергетика е, че излизането на свободния пазар трябва да стане плавно, за да бъдат защитени енергийно бедните.

Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС: Към момента уязвимите потребители и енергийно бедните все още не са идентифицирани и не е разработен механизъм за тяхната защита, поради тази причина сме подходили към план, който да е по-щадящ и да изкарва тези, които със сигурност знаем, че не са уязвими и по тази причина сме подходили към този модел.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Срокът за пълна либерализация на пазара ще отнеме време, тъй като трябва да се отчетат специфики, кои осъществуват в българския пазар - високата степен на енергийна бедност налага този процес да бъде плавен, неговото времетраене ще продължи между 3 и 5 години. като финален срок за пълна либерализация сме посочили 2025-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследват нови трима души за коронавирус в Пловдив
Изследват нови трима души за коронавирус в Пловдив
Арестуваха дъщерята и внука на цар Киро
Арестуваха дъщерята и внука на цар Киро