НОВИНИ

Незаконна сеч до вододайната зона-пояс 1 на язовир "Искър"

Незаконна сеч до вододайната зона-пояс 1 на язовир "Искър"
bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 13.04.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Твоята новина

Пиша Ви относно незаконна сеч на дъбови дървета в местността „Ренов Дол”, която се намира до(над) вододайната зона на язовир „Искър” в землището на с. Долно Окол, община Самоков. Районът се намира на около 4 км от стената на язовир „Искър” по пътя София-Самоков в посока Самоков, от дясно на пътя, неподсредствено над вододайната зона на язовира.

От няколко години наблюдавам сеч покрай черните пътища на вилната зона. Миналата и тази година сечта се разраства. Местата на които се реже стават все повече и все по-големи. Резачките бучат и през деня, и през нощта, дори и след полунощ. Констатирах съвсем нова сеч, след въведеното инзвънредно положение в държавата, поради епидемията. Мястото на новата сеч се намира по стръмните склонове на дере, непосредствено до асфалтовия път София – Самоков, на 50-100м от оградата на вододайната зона. Сега в това дере тече малко поточе, което се влива в язовира.

Дърветата предпазват стръмния бряг от ерозия, която отнася почвата във вид на кал и тиня директно в питейната вода. Режат се най-големите и стари (по мое мнение над 100 годишни) дъбове, като горната част и всички клони се оставят на мястото, а се взима само ствола. При падането на тези огромни дъбове се притискат и буквално унищожават други дървета, които остават притиснати за много дълго време от оставените върхове и клони.

Гледката е тъжна, като след някакво природно бедствие. Направил съм снимки и малка част от тях прилагам в писмото, поради съществуващия лимит за обем на прикачените файлове. Стволовете на дъбовете се нарязват на парчета по 1-1,5м и се товарят в леки автомобили тип комби, или хечбек с махнати задни седалки. Отгоре се покриват с одеало за да не се виждат. Подавал съм три сигнала на тел 112 – един миналата година и два тази.

Аз лично не виждам никакъв резултат. Сечта продължава, дори може би и сега. Имам снимки и записани номера на такива автомобили. Пиша Ви за да може това унищожение да бъде спряно, защото това е нашата гора, вода и природа!

С най-добри пожелания! Евгени Петров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешна помощ с аплодисменти за хората, които си останаха вкъщи
Спешна помощ с аплодисменти за хората, които си останаха вкъщи
Котките са подходящи за тестване на ваксини за COVID-19
Котките са подходящи за тестване на ваксини за COVID-19