НОВИНИ

Никой от заразените с ку-треска в Габровско не е настанен в болница

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 17.05.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Огнище на Ку-треска е регистрирано в област Габрово, съобщи проф. Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Случаите на заболяване са регистрирани в две кравеферми и в една овцевъдна ферма в три села от областта.

Никой от заболелите не е настанен за лечение в болница. Не се налага и да бъдат изолирани, съобщи за "По света и у нас", директорът на Регионалната здравна инспекция в Габрово д-р Николай Пенчоков.

14 случая на Ку-треска в област Габрово са от две кравеферми и една овцеферма в селата Съботковци, Крамолин и Ловни дол.

Заболяването е от типа зооноза, а разпространяването му от животно към човек става по въздушно-капков път, чрез вдишване на прах или чрез консумация на месо, което не е добре термичо обработено.

Заради симптомите на болестта, които приличат на тези при COVID-19, заболелите първо били изследвани с PCR тестове, съобщи директорът на Института по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев

Проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ: Освен коронавирус и на други инфекциозно болести имаме огнище. Сравнително голямо огнище с повече от 20 случая на ку-треска в област Габрово. Чрез PCR бяха доказани 14 случая вчера. Казвам го това в рамките на брифинга, защото в началото при температурно състояние, колегите първо са търсили коронавирус.

Във връзка с ограничаването на заразата и противоепидемичните мреки в Габрово утре ще заседава областната епизоотична комисия.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред МС срещу строежа на Детската болница
Протест пред МС срещу строежа на Детската болница
Нов тест за коронавирус у нас открива със 100% точност антитела срещу COVID-19
Нов тест за коронавирус у нас открива със 100% точност антитела срещу COVID-19