НОВИНИ

Николай Младенов пред БНТ за взрива в Бейрут: Неотложната ни задача е справянето с последствията

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:58, 06.08.2020
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Основната задача на ООН в Ливан на този етап е да се съсредоточи върху справянето с последствията от катастрофата и оцеляването на хората. Това обяви ексклузивно пред БНТ специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов. Екипи на СЗО и на другите агенции на световната организация работят на място за преодоляване на най-неотложните проблеми в страната, причинени от катастрофата.

Николай Младенов определи случилото се като огромна трагедия.

"Най-голямото предизвикателство, което в момента екипите на ООН и ливанското правителство имат, е осигуряването на нужните медицински материали, тъй като ливанската здравна система беше под огромно напрежение във връзка с кризата с Covid-19, а и някои от основните болници в града са пострадали и разрушени в следствие на взрива."

Другата първостепенна задача за ООН е осигуряване на хранителни доставки.

"Ливан е страна, която внася над 80% от хранителните продукти от чужбина. Голяма част от тях минават именно през пристанището, което в момента не работи и всичко трябва да се пренасочи към пристанището в град Триполи, което е на около 80 км на север от Бейрут."

В момента се прави цялостна оценка на нуждите и се отправя призив към международната общност да протегне ръка на Ливан. Но засега най-неотложно е подпомагането на ранените и останалите без дом.

"300 000 души без дом в една малка държава, в която има тежка икономическа криза, която има най-голям брой бежанци на глава от населението в момента поради сирийската криза, която се намира в много сложен геополитически район, над 5000 човека ранени, болници, които са буквално изпепелени и отгоре на всичко кризата с коронавируса - разбирате, че затова приоритетът ни в момента наистина е справянето с последствията."

Николай Младенов изрази надежда това събитие да изиграе положителна роля за региона.

Намирането на изход от тази криза в момента в Ливан ще бъде много важно за общия подход, който би трябвало всички в ООН, в глобален мащаб дори да имаме към проблемите в региона.

Николай Младенов напомни, че конфликтите в Близкия изток са сложно преплетени и излизат извън границите на отделните страни и е нужен цялостен поглед към проблемите, натрупани с годините в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Овчаров представи книга за Момчил Юнак
Николай Овчаров представи книга за Момчил Юнак
От днес до 12 август засилени проверки по магистралите и в морските курорти
От днес до 12 август засилени проверки по магистралите и в морските курорти