НОВИНИ

Ноа Лайлс спечели световната титла в бягането на 100 метра, сръбкиня взе златото в скока на дължина

Ноа Лайлс
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:49, 20.08.2023
Чете се за: 04:35 мин.
Лека атлетика
Слушай новината

Американецът Ноа Лайлс спечели златния медал в бягането на 100 метра при мъжете на световното първенство по лека атлетика в Будапеща.

26-годишният Лайлс, който е двукратен световен шампион на 200 метра, премина дистанцията с време от 9.83 секунди, което е най-добро постижение в света за сезона.

Сребърното отличие в "кралската" дисциплина сензационно остана за Летсиле Тебого. Представителят на Ботсвана финишира за 9.88 секунди и направи национален рекорд на африканската страна. Британецът Жарнел Хюз и ямаецът Облик Севил се наредиха трети и четвърти, като според времеизмервателната система също записаха резултат от 9.88 секунди. Фотофинишът обаче раздели тримата, като за Севил остана разочарованието от пропуснатия медал.

Под 10 секунди слезе и световният шампион за 2019 година Кришчън Коулман. Американецът завърши пети за 9.92 секунди.

Сръбкинята Ивана Вулета записа най-добро постижение в света за сезона от 7,14 метра, което и осигури световната титла в скока на дължина.

33-годишната Вулета си осигури златото в петия опит и за пръв път в своята кариера стигна до нещо повече от бронз от световно първенство на открито. Втора в дисциплината остана американката Тара Дейвис-Уудхол с 6,91 метра, а трета с три сантиметра по-малко се нареди румънката Алина Ротару-Котман. Олимпийската и световна шампионка в дисциплината Малайка Михамбо от Германия не участва, тъй като лекува травма.

В бягането на 10 000 метра Джошуа Чептегей от Уганда нямаше проблеми да спечели за трети пореден път световната титла. Световният рекордьор в дисциплината, който цял сезон бе преследван от контузии, направи изключително силно бягане в горещината в Будапеща и завъртя 25 обиколки на пистата за 27:51.42 минути.

Със среброто остана Даниел Симиу Ебеньо от Кения, който финишира за 27:52.60 минути, а място на почетната стълбичка намери и Селемон Барега от Етиопия с 27:52.72 минути.

Изненадващ шампион имаше в сектора за хвърляне на чук, където с титлата се поздрави 21-годишният канадец Етан Кацберг. Младият северноамерикански представител постави национален рекорд от 81,25 метра в петия си опит и шокира олимпийския шампион Войчех Новицки от Полша, който се задоволи със сребро с 81,02 метра. Представителят на домакините от Унгария Бенце Халас стигна до бронза с 80,82 метра.

Полякът Павел Файдек, който се стремеше към шеста поредна световна титла, с което да изравни рекорда на Сергей Бубка, приключи на разочароващото за него четвърто място.

Британката Катарина Джонсън-Томпсън спечели световната титла в седмобоя при жените. 30-годишната Джонсън-Томпсън завърши втора във финалната дисциплина - бягането на 800 метра, и за втори път в кариерата си след 2019 година се качи на световния връх.

Тя завърши с 6740 точки, докато среброто остана Анна Хол от САЩ с 20 точки по-малко. Трета остана Анук Фетер от Нидерландия с 6501 точки.

Бъдете с БНТ и световното първенство по лека атлетика!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград се възползва от кризата в Ботев и спечели след обрат в Пловдив
Крумовград се възползва от кризата в Ботев и спечели след обрат в Пловдив
Уест Хем се наложи над Челси в шампионатно лондонско дерби
Уест Хем се наложи над Челси в шампионатно лондонско дерби