НОВИНИ

Норвегия и Франция се класираха за финала на световното първенство по хандбал за жени

Франция ще се опита да стигне до трета световна титла

Национален отбор по хандбал на Франция за жени
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:36, 16.12.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Защитаващият титлата си Норвегия и олимпийският шампион Франция се класираха за финала на световното първенство по хандбал за жени.

Скандинавките, които са и действащи европейски шампионки, надделяха драматично след продължения над регионалния си съперник Дания с 29:28 (23:23, 9:14) в повторение на финала на първенството на Стария континент отпреди две години за голямо разочарование на публиката в залата в Хернинг.

Домакините започнаха много силно и поведоха с 5:1, а малко преди почивката дори увеличиха аванса си до 14:8. През второто полувреме норвежките постепенно съкратиха пасива си и две минути и половина преди края изравниха за 22:22, а 55 секунди преди сирената дори поведоха с 23:22 с гол на Сана Солберг-Исаксен.

В последната атака датчанките все пак успяха да отбележат след 7-метров наказателен удар на Кристина Йоргенсен и пратиха мача в продължения. Допълнителното време вървеше гол за гол, като норвежките на пет пъти повеждаха, но съперникът изравняваше. Така се стигна до последната атака, в която най-добрата в срещата Хени Рейстад реализира от дистанция в последната секунда и с 15-ия си гол в двубоя донесе триумфа на тима си.

В търсене на пета световна титла в историята си Норвегия ще се изправи срещу Франция в повторение на финала от предишния шампионат на планетата. Олимпийските шампионки нямаха особени проблеми в другия полуфинал и спечелиха срещу Швеция с 37:28 (19:11), след като в 18-ата минута водеха с 13:3 и до края не допуснаха да бъдат застигнати. С 9 попадения за успеха се отличи натурализираната хърватка Тамара Хорачек.

Франция ще се опита да стигне до трета световна титла след 2003 и 2017 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик Лион изненада Монако и постигна втора поредна победа в Лига 1
Олимпик Лион изненада Монако и постигна втора поредна победа в Лига 1
Земеделският министър: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци
Земеделският министър: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци