НОВИНИ

Норвегия нанесе втора загуба на Швеция на европейското първенство по хандбал

Словения ще играе за 5-ото място

Норвежки национален отбор по хандбал за мъже
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:55, 24.01.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвегия размаза кротката Швеция с 33:23 и постигна престижна победа в последния cи мач от група II на Европейското първенство по хандбал за мъже. Норвежците бяха отпаднали от надпреварата за полуфиналите отдавна, а защитаващите европейската си титла шведи бяха наясно, че остават 2-и в потока.

23-годишният Александър Блонз стана герой за Норвегия и големият играч на мача с 11 попадения, с които се превърна и в голмайстор за страната си на шампионата. Лявото крило е смятан за талант номер 1 в страната за момента. Вратарят на Норвегия Торбьорн Бергеруд също направи няколко важни спасявания и завърши с над 40 процента.

И въпреки че шведите реално отписаха мача, поражение с 10 гола не се преглъща лесно и един от водещите анализатори в страната Краес Хелгрен разкритикува тима: "Унижение! Швеция просто не е достатъчно добра! Загуби като тази ви карат да губите вяра в отбора. Дано отборът намери сили за реакция!“.

Но Швеция и техният норвежки треньор Глен Солберг вече бяха на полуфиналите и затова дадоха почивка на няколко играчи. Въпреки това, в първата половина на второто полувреме те вкараха едва пет гола и именно тогава се увеличи преднината на норвежците, които водеха и на почивката с 15:12. Кристиян Бьорнсен и Тобиас Грьондал добавиха по пет попадения за победителите, а за Швеция Лукас Сандел се отличи с 4.

Първо поражение претърпя и Дания, за която първото място в потока също беше гарантирано. "Червеният динамит" отстъпи с 25:28 на Словения, за които победата означаваше 3-о място с 6 точки и спор за 5-ата позиция на цялото първенство. Кристиан Хоржен вкара 6 гола за словенците, а по толкова за Дания реализираха Никлас Киркельоеке и Лукас Йоргенсен

В последния мач от групата между Нидерландия и Португалия се получи равенство 33:33, а въпреки първата си спечелена точка, "лалетата" остават на последната 6-а позиция. 4-ото място е за Португалия с 5 точки, а Норвегия е след тях с 4.

При това положение в последния кръг на група I ще се търси още един полуфиналист измежду Германия, Австрия и Унгария. Там Франция си гарантира 1-ата позиция и ще срещне Швеция в битка за място на финала, а датчаните чакат да научат срещу кого ще играят. Полуфиналите са на 26-и януари.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният рефер Ивайло Иванов получи приз за принос към развитието на съдийството
Волейболният рефер Ивайло Иванов получи приз за принос към развитието на съдийството
Въвежда се синя зона в Кюстендил
Въвежда се синя зона в Кюстендил