НОВИНИ

Носенето на маски на обществени места става задължително от полунощ

Николай Минков
от Николай Минков
12:05, 11.04.2020
7071
Чете се за: 02:26 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Въвежда се задължително носене на маски на обществени места. Това съобщи премиерът Бойко Борисов тази сутрин. Предприемат се и нови мерки в подкрепа на хората, останали без работа.

По-строгите мерки, които изискват всички, които излязат на обществени места да носят маски, се въвеждат от полунощ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов тази сутрин на брифинг в Министерския съвет. Още в петък в "Панорама" генерал Мутафчийски поиска тази мярка и днес тя вече ще бъде факт.

Освен това в подкрепа на хората, които изпитват трудности от икономическата криза заради коронавируса, правителството излиза с две мерки. Едната по линия на социалното министерство. Тя предвижда еднократна помощ за родители, останали без работа. Втората е по линия на банките - тя ни позволява да разсрочим изплащането на своите кредити.

Носенето на маски става задължително на обществени места.Предвидена е възможност да бъдат раздавани безплатно на най-нуждаещите.

Бойко Борисов - министър-председател: Щом се налага да излезе, ще си сложи някакъв вид предпазен шал - ако, повтарям, при тези милиони маски, които се произведоха, някой каже, че няма. И отделно сме поръчали един милион маски още. Плюс и в Комисията толкова, плюс фабриките произвеждат непрекъснато, плюс всеки може и да си шие.

Затягането на мерките премиерът обясни с наблюдението на най-засегнатите държави, където се очаква 60-70 % заразяване на населението. Другата причина била, че все още няма лекарство за лечението на вируса.

Бойко Борисов - министър-председател: И ние малко сляпо във въздуха действаме, като по невидим противник стреляме с различни оръжия всеки каквито има на раположение.

Премиерът отново призова на Великден българите да останат по домовете си.

Бойко Борисов - министър-председател: Призовавам най-отговорно И аз самия в 12 часа на Велкиден ще излеза в двора и ще вика, ама колкото имам глас- Христо возкресе Да го направим всеки от тераса, от двор от къщи пред иконта, където намери за добре.

Премиерът обясни, че България до няколко месеца може да започне собствено производство на тестове, като в момента разполагаме с резерв от 15 000 PCR-ара.

Бойко Борисов - министър-председател: Вчера сме поръчали 30 000 PCR-ара, сме платили, по-точно на Южна Корея, защото казват, че там са едни от най-добрите и 600 000 PCR-ара от ЕК. Кръстосвайки методите и на пуловете, и на индивидуалните тествания, мисля, че с такива количества ще понесем първата вълна за масови тестове.

Социалният министър съобщи, че от следващата седмица еднократна помощ от 375 лева ще могат да получат родители в неплатен отпуск. Условето е той да е минимум 20 работни дни, да са изчерпали платения и да не са получавали други помощи.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Отделили сме около 20 милиона лева затова. Като подоходният критерий е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лева, колкото е размерът на минималната работна заплата. 20-те милиона лева за еднократната помощ биха стигнали за почти 55 000 семейства.

По мярката 60/40 за запазване на работните места са подадени 2016 заявления от фирми с почти 30 000 работници, каза още Сачева.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика:
За трети пореден ден вчера имаме намаляване на броя на хората, които се регистрират като безработни. Във вчерашния ден техният брой беше 3 866 като 2 882-ма души са декларирали, че са останали без работа вследствие на коранавируса.

Финансовият министър обясни, че физически лица и фирми с кредити могат да разсрочат плащанията до 31-ви декември. Условието е редовно да са обслужвали задълженията си или да са имали просрочка не повече от 90 дни.

Владислав Горанов - министър на финансите: Банкова ваканция няма. Ваканцията е само ученическа. Срокът до края на годината според мен ще е достатъчен, за да може тези компании, които изпитват затруднения с обслужване на задълженията си, да преминат през пика на кризата.

Според него не би трябвало да има проблем и за просрочени кредитни карти. Горанов обясни, че България е на път да изпълни и последния критерий за влизане в чакалнята на еврозоната, а именно оздравяване на 2 търговски банки. Едната била 100% готова, другата на 70.

А премиерът Борисов обясни, че членството на България в ERM 2, или банковия надзор, би дало не само финансова сигурност на страната да ползва финансов ресурс, от каквато най-вероятно ще имаме нужда в условията на икономическата криза, но и в бъдеще ще намали и лихвите и кредитите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови 24 случая на коронавирус у нас (ОБОБЩЕНИЕ)
Нови 24 случая на коронавирус у нас (ОБОБЩЕНИЕ)
Дезинфекцират труднодостъпни зони с голям трафик на хора в пловдивския район „Източен“
Дезинфекцират труднодостъпни зони с голям трафик на хора в пловдивския район „Източен“