НОВИНИ

Нов борд, намалени заплати и съкращаване на разходите в ДКК (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
21:30, 28.08.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Нов борд на Държавната консолидационна компания, с намалени наполовина заплати и съкращаване на представителни разходи, обяви министърът на икономиката Богдан Богданов.

Той обвини предишното ръководство на ДКК в липса на годишни финансови отчети и бизнес програми на фона на неоправдано високи месечни възнаграждения.

Министърът на икономиката орязва заплатите в ДКК от септември, като част от оздравителната програма на компанията.

"Говорим от порядъка на 50% ще бъдат намалени възнагражденията както на представителите на бордовете, така и на изпълнителните директори", заяви министър Богданов.

Причината за тази мярка са огромните възнаграждения, които са получавали членове в борда на ДКК и шефовете на дъщерните ѝ компании.

"Заплати между 12 000 и 14 000 лв. на месец, значително над министерската заплата. Някои от тези заплати са близки или над заплатата дори на премиера", посочи министърът на икономиката.

Бившият шеф на ДКК Венцислав Димитров отхвърли обвиненията.

"В борда на директорите ние нямаме право и законът не ни позволява да гласуваме възнаграждения. Те са функция на закона, а възнагражденията са функция на финансовите резултатите на предприятията. Бих казал, че това че сме получавали високи възнаграждения, означава само, че добре сме си изпълнили работата за която сме ангажирани".

Димитров предупреди, че решението на министър Богданов да освободи внезапно в петък борда на ДКК ще има последици.

"Ние сме минали конкурс, с 5-годишен мандат, и решението на министъра от миналия петък най-малкото е смущаващо от гледна точка на това, че биха могли да възникнат щети за Държавната консолидационна компания. На база на претенциите на колегите от Съвета на директорите, включително и от мен за пропуснати ползи за останалите 4 години. Това е една тенденция, която е посочена и в съдебната практика и това е нещо, от което по-скоро трябва да се притеснява правителството, а не това, че законодателят ни е гласувал такива пари".

В ДКК се съкращават драстично - до 5000 лева - и представителните разходи.

"Последният изпълнителен директор в края на годината, декември месец, изхарчва 19 844 лв. за представителни разходи, за 1 месец, първия му месец на управление", посочи министър Богдан Богданов.

Според бившия шеф на ДКК министърът се е объркал.

"Тези средства , които коментира министър Богданов, това е преходно управителен, което с решение на Борда на ДКК е освободено, след като са констатирани тези проблеми", коментира Венцислав Димитров.

Богданов обясни, че новият борд е временно назначен до конкурс за нов. Затова и не бил консултиран политически.

"До 6 месеца ние ще организираме конкурс, прозрачен, с който да номинираме новия екип, който би поел ДКК и да контролира дружествата под него след това. Не сме имали консултации, било то политически, парламентарни и т.н. за избор на конкретния екип, който днес ви представям".

Така той отговори задочно на критиките на Бойко Борисов, че се правят назначения, които не са консултирани с ГЕРБ, които застрашават стабилността на сглобката

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберто Манчини беше представен като национален треньор на Саудитска Арабия
Роберто Манчини беше представен като национален треньор на Саудитска Арабия
В Созопол откриват 39-ото издание на "Аполония"
В Созопол откриват 39-ото издание на "Аполония"