НОВИНИ

Нов пик на заразата в САЩ - говори журналистът Петър Георгиев от Ню Йорк

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 03.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Най-много заразени с коронавирус в света има в САЩ - близо 260 хиляди. От тях жертвите на болестта са 6 хиляди. Икономическият ефект досега - близо 7 милиона безработни през последната седмица.

От най-засегнатия район, Ню Йорк, Петър Георгиев за "По света и у нас".

Три седмици след началото на извънредното положение Съединените щати се борят с тежките последици от здравната криза. Пандемията вече остави цели 10 милиона американци без работа. Две трети от тях са кандидатствали за държавна помощ през изминалата седмица. Безработните сега са повече, отколкото през най-тежкия период от предишната рецесия, пише "Ню Йорк Таймс".

Ню Йорк остава най-силно поразен от вируса. Над една трета от всички жертви в страната са регистрирани тук. В четвъртък губернаторът Андрю Куомо предупреди, че щатът може да остане без апарати за обдишване след по-малко от седмица. Ню Йорк спешно се нуждае от животоспасяващите машини, за да предотврати ръст на смъртните случаи.

Болници из целия град работят на ръба на възможностите си, а лекари се оплакват от недостиг на предпазни облекла. Някои медицински работници дори носят карнавални костюми и кърпи за глава вместо маски.

Междувременно все повече градове и щати ограничават движението на американци из цялата страна. Но много представители на местната власт и частния бизнес са против строгите мерки и смятат опасността от коронавируса за надценена. Те вярват, че по-малките и отдалечени общества нямат нужда от подобни правила. Според здравни експерти обаче липсата на национална стратегия за борба с коронавируса ще струва живота на хиляди американци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна туризмът ще пострада най-много от извънредното положение
Във Варна туризмът ще пострада най-много от извънредното положение
Удължиха срока на извънредното положение до 13 май
Удължиха срока на извънредното положение до 13 май