НОВИНИ

Нов рекорд на заразени с коронавирус у нас, от утре мерките се променят (Обзор)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:17, 28.10.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Втори пореден ден с рекордни нива на заразени с коронавирус в страната. От утре влизат в сила по-строги мерки: учениците в гимназиалния курс и студентите минават на дистанционно обучение, спортните състезания на закрито ще са без публика, а театрите ще работят при 30% капацитет.

Много болници имат нужда от помощ, търсят се доброволци. Ако мерките продължат, ще има фалити и безработни, алармират от Асоциацията на заведенията в България.

В следващите две седмици противоепидемичните мерки няма да бъдат променяни. Това заяви здравният министър проф.Костадин Ангелов в предаването "Денят започва".

С новата заповед се затварят нощните заведения, а гимназии и висши училища преминават на дистанционно обучение. Управителят на Българската Народна Банка Димитър Радев е заразен с COVID-19 и от вчера е под карантина.

Шефът на БНБ е с коронавирус

Все по-утежнена изглежда ситуацията с развитието на епидемията - и в столицата и в страната. Минахме 2500 случая за денонощие и тенденцията е нагоре. Процентът на положителните проби е почти 23 на сто.

Над 2200 са настанените в болница в страната. Вече внимателно се преценява кой може да бъде приет, останалите се лекуват вкъщи. В интензивно отделение са 145. В столицата минахме 1000 заразени за денонощие. Висок е броят на починалите - 25. Заразените лекари за 24 часа са 72-ма - най-много от началото на епидемията.

По-строгите мерки не са закъснели, дори отстрани да изглежда така, смята министър Ангелов.

"Мерките, които наложихме вчера, са резултат на вслушване в мнението на всички професионалисти, които са отговорни за вземането на това решение. Очакваме те да дадат резултат, такъв, какъвто всички искаме да има", заяви проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

По-строги мерки: Гимназии и университети на онлайн обучение, без публика на мачове

При промяна на ситуацията, мерките все пак могат да бъдат ревизирани.

"Нека да бъдем реалисти. Тази система като брой легла, като апаратура, като медикаменти е подготвена. Тази система обаче няма да издържи на натиска, ако той продължава да се увеличава", заяви проф. Костадин Ангелов.

Медици с призив за затягане на мерките

Изключително остър е недостигът на медицински сестри, напомни председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. За да има кой да работи, тя настоява за стартова заплата за сестрите в размер на поне три минимални заплати.

"Трябваше заплатите да бъдат драстично вдигнати, като израз на отношението на държавата към нашата професия", каза Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи .

Директорът на Столичната РЗИ подаде оставка

Оставката на директора на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев не е свързана с освобождаването от карантина на премиера и президента, според министъра, който преди два дни я прие.

"Категорично го казвам, да. Мотивът за подадената оставка е личен и той ще остане такъв", заяви проф. Костадин Ангелов.

Предстои да бъде обявен конкурс за нов директор на инспекцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович и Тийм с успешно начало във Виена
Джокович и Тийм с успешно начало във Виена
Крисчън Коулман с двугодишно наказание, пропуска Олимпиадата в Токио
Крисчън Коулман с двугодишно наказание, пропуска Олимпиадата в Токио