НОВИНИ

Нов случай на коронавирус в китайския град Ухан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:30, 10.05.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

За първи път от дълго време нов случай на коронавирус е регистриран в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата.

Междувременно, броят на засегнатите с COVID-19 в световен мащаб надхвърли 4 милиона души, а жертвите на опасния щам са близо 280 хиляди. Експерти обаче предупредиха, че броят на инфектираните може би е значително по-голям, защото в много държави се извършват твърде малко тестове, а това изкривява статистиката.

САЩ остават най-тежко засегнатата държава, с регистрирани над 1/4 от общия брой заболели. Въпреки тревожната тенденция хубавото време изкара навън хората - плажовете, заведенията и пешеходните зони бяха пълни. За първи път частично паднаха ограниченията и в Оушън Сити, Мериленд.

Ричард Мийхан - кмет на Оушън сити: Наблюдаваме как местните жители спазват социална дистанция. Носят маски. Стремят се да не се събират на групи от по шест до 10 души. Мисля, че беше точното време за следващата стъпка по облекчаването на мерките.

Хората се радваха на възможността да бъдат навън и да свикват с "новото нормално".

Сюзън Карст - жител на Оушън сити: Да, чувствам се сигурна - пазя дистанция, вземам всички предпазни мерки"

В няколко щата се проведоха протести срещу строгите ограничения. А бившият президент Барак Обама остро критикува настоящия държавен глава Тръмп и администрацията му. Обама заяви, че реакцията им на COVID-19 е била "хаотична катастрофа".

В Южна Корея - заради увеличаващ се брой случаи на коронавирус отново бяха наложени ограничения за посещение на клубове и заведения. Президентът на страната предупреди, че COVID-кризата не е приключила.

Мун Дже-ин - президент на Южна Корея: Ще мине много дълго време докато COVID 19 отмине напълно. Освен това трябва да се подготвяме за втора пандемична вълна, каквато експертите предричат.

От утре започва поетапното облекчаване на карантинните мерки в Испания и Франция. Като снощи френският парламент одобри удължаване на извънредното положение до 10 юли. Повечето държави на Стария континент обаче се категорични, че в случай на увеличаване на броя на заразените, строгите рестрикции ще бъдат наложени отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири носати мечета се родиха в Бургаския зоопарк
Четири носати мечета се родиха в Бургаския зоопарк
Мярката 60:40 задържа безработицата с 5%
Мярката 60:40 задържа безработицата с 5%