НОВИНИ

Нова измама: Кражба на лични данни чрез онлайн лотарии

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:59, 14.05.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Криминално
нова измама кражба лични данни онлайн лотарии
Слушай новината

Поздравления за спечелените 650 000 евро. Това е поредната примамка, с която измамници събират лични данни. Съобщенията се изпращат по имейл.

За да получат парите, набелязаните жертви трябва да се свържат с посочен в съобщението агент. Целта е да се предоставят лични данни като име, адрес, възраст, професия и телефон.

IT експерти предупреждават, че никъде по света няма лотарии, които работят по този начин. Друг трик при подобни измами е да се иска малка сума пари за технически разходи за превод например.

Често срещано е "наградата" да идва и от името на компания, която е позната. Най-често използвани са големи компании, като "Майкрософт" и Google.

Съветът на експертите е в никакъв случай да не се изпращат пари. Искането за банкова сметка или номер на кредитна карта е голяма сигнална лампа, че има нещо нередно.

Има няколко начина за идентифициране на фалшив имейл за лотария:

Освен ако някой не е купил билет, не може да спечели награда. Няма такива неща като теглене на "имейл" или каквато и да е друга лотария, при която "не са продадени билети".

Измамникът ще поиска от жертвите да платят предварително такса, за да получат наградата си. Всички истински лотарии просто изваждат всички такси и данъци от наградата.

Имейлите за лотарийни измами почти винаги идват от безплатни имейл акаунти като Outlook, Yahoo!, Hotmail, На живо, MSN, Gmail и т.н.

Имейлите за измама често настояват получателят да запази печалбата си в тайна; това се прави, за да се избегнат други да ги съветват, че имейлът е измама.

Както и при по-голямата част от измамни съобщения като цяло лотарийните измамни съобщения често съдържат правописни и граматически грешки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров направи страхотен обрат и се класира за полуфиналите в Израел
Лазаров направи страхотен обрат и се класира за полуфиналите в Израел
Отпадна карантината при пътуване до щата Ню Йорк
Отпадна карантината при пътуване до щата Ню Йорк