НОВИНИ

Нови 37 случая на коронавирус у нас за денонощие (ОБОБЩЕНИЕ)

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:03, 02.04.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Здраве

449 са заразените с коронавирус в страната. Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

За последните 24 часа са установени нови 37 заразени лица. От тях настанени в болници са 27. Изследваните проби са 566. Две от депутатските проби са съмнителни, останалите са отрицателни.

От днес има и нова област на заразяване - това е Видин.

У нас вече има общо 25 излекувани от коронавирус. Най-младият изписан пациент е на 27 години, а най-възрастният - на 80. Така средната възраст на излекуваните е 45 години.

Починалите до момента от коронавирус са 10. Средната им възраст е 61 години. Сред тях е и 40-годишният пациент от "Пирогов", който почина вчера.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: За 40-годишния се предполага, че не е от пневмонията загинал, а е от белодробна емболия, защото смъртта е настъпила внезапно.

167 души са хоспитализирани към момента, от тях 17 са интензивните случаи. В болница "Света Марина" във Варна е настанено 9-годишно дете. Състоянието му не е тежко.

Генерал Мутафчийски отново напомни, че всеки пациент в лечебните заведения трябва да се смята за потенциално заразен с коронавирус. А съществените симтопми са трайна температура над 38 градуса, задух, чувство за болка в гърдите, сини устни, зачервяване на очите, гърлобол. Малка част от хората имат промяна във вкуса.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ: Всяка повърхност трябва да се гледа като потенциално замърсена с вируса, когато се сетим, трябва да си мием ръцете с дезинфекционни кърпички, ако сме вкъщи - с топла вода и сапун.

А до отслабване на мерките в страната ни може да се стигне, ако:

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Не ви съобщаваме нарастваща тенденция, а ви съобщим трайно спадаща тенденция, малко на брой появили се болни и тогава вече ще докладваме на правителството, както и вчера сме докладвали за актуалната ситуация и те взеха решение за удължаване на извънредното положение.

Вече има първи резултати от депутатските проби. Общо изследваните са 184, като две от пробите във ВМА са съмнителни. Останалите проби са отрицателни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 4700 регистрирани безработни само за ден
Над 4700 регистрирани безработни само за ден
40 см сняг се натрупа в Родопите
40 см сняг се натрупа в Родопите