НОВИНИ

Нови 49 случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 1015

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 22.04.2020
10225
Чете се за: 02:16 мин.
Още

За последните 24 часа 49 са новите пациенти. От тях в болница са 21. Общата бройка е 1015 заразени в България - с 5,1% повече от вчера. Това заяви на редовния сутрешен брифинг генерал Венцислав Мутафчийски.

Активните са 795. За първи път имаме област, която е повече от София - това е Плевен със 17 случая. 13 са от завод "Мизия", 2-ма в УМБАЛ "Плевен" и 2-ма в УМБАЛ "Червен бряг".

За София са 16 случая - в "Александровска" - трима, в Инфекциозна болница - 1, във ВМА - 1, и амбулаторни са 11.

Във Видин са 4. В Бургас, Кюстендил и Сливен има по 3 нови случая, а Хасково, Благоевград и Пазарджик с по един нов случай.

Има нов случай при непълнолетните. Момиче на 15 години в Кюстендил, в добро общо състояние, не е в болница.

Сред медицинския персонал има 3 нови случая. Единият е на лекар във Видин, другият на медицинска сестра в Сливен и третият е на медицинска сестра в Бургас.

Излекуваните са 174 случая - това е 17,1% от всички заразени. Четирима са нови: трима мъже и една жена. От ВМА има изписани двама, в Кюстендил - един и в Пазарджик - един.

Има двама починали за денонощието. Една жена от Сливен на 77 години и и 49-годишен мъж, който след 11 дена интубация е загинал в "Пирогов". Няма данни за придружаващи заболявания на починалите лица. Общият брой на починалите е 47.

281 пациенти са настанени в болница, 40 са в интензивни отделения.

На въпрос ще се постави ли плевенското село Буковлък под карантина, генерал Мутафчийски отговори:

Ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Там са около 4000 души население и 4 души, идентифицирани като заразени. Според Националния оперативен щаб това е твърде малка бройка, за да се наложи карантина на цялото село. Областната управа и областният оперативен щаб на местно ниво могат да вземат такова решение, защото тези карантини, които се правят по отделни области, по закона за здравето това е в правомощията на директорите на РЗИ-та. Но ние обърнахме внимание, че тук са пресилени критериите, дадохме указания да се разшири търсенето на евентуално заразени лица, контактни лица, включително с резово проучване на други популации, които нямат нищо общо с тези 4 случая.

Според Мутафчийски задължителната 14-дневна карантина - пълната забрана за излизане от вкъщи, за съжаление не е панацея.

Ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Много държави и това приложиха, но това не е съвсем панацеята. Наистина снижава до голяма степен заболеваемостта, но не я премахва. Има фамилност в заболяването. Слагаме 14-дневна карантина и мислите, че няма да има сбирки между хората - това не е много реално.

Началникът на Националния оперативен щаб заяви, че над 110 ваксини се изпробват в света, но до момента няма дори първи съобщения за обнадеждаващи резултати.

Ген. Мутафчийски каза, че за последните седем дена има почти 300 случая, което представлява почти 30% от всичките пациенти досега.

Ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Докато вървяхме в една умерена парабола, сега по-отчетливо се качваме нагоре в заболеваемостта. Процесите са динамични и спрямо тях ще се вземат и навременните решения. Затова е трудно да отговоря още отсега какво ще стане за Гергьовден.

На въпрос ще успее ли да се върне в България дъщерята на Милен Цветков, генералът отговори, че е поел личен ангажимент към случая и отново изрази съболезнованията си към близките на обичания журналист.

"Щабът обяви на 5 април, че са направени 15 850 PCR теста. Към днешна дата извършените тестове в страната, за които имаме сведения, са 27 000". Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Нашата цел е седмично да се правят по 7000 PCR теста, с които да обхващаме 1 на всеки 1000 български граждани. Целта е не само за надзора, но и за ранното откриване на болните. Най-важното е да се хващат първите симптоми при първа група медицински работници - лекари, сестри, санитари в болниците, доболничната помощ, РЗИ и екипите на Спешна помощ.

Второто нещо, което се търси, е активното търсене на всички болни, които са с белодробни заболявания - хоспитализирани или на домашно лечение със среднотежка клинична картина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Тодоров: Изходът е фатален, когато не знаеш какво се случва с автомобила ти
Илия Тодоров: Изходът е фатален, когато не знаеш какво се случва с автомобила ти
Проф. Татяна Червенякова: През юни ще циркулира друга инфекция, но няма да се разделим с коронавируса
Проф. Татяна Червенякова: През юни ще циркулира друга инфекция, но няма да се разделим с коронавируса