НОВИНИ

Нови огнища на коронавирус в дом за възрастни и център за деца във Видинско

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 01.05.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Ново огнище на коронавирус в още един от домовете за възрастни хора във Видинско. Случаят е на 92-годишна жена от дом в град Кула. Следите на нейното заразяване също водят към болницата във Видин - тя е лекувана в отделението по хирургия. Заразени са и две от санитарките в дома.

Още една положителна проба е установена и в старческия дом в село Гара Орешец, така заразените там вече са 13. Двама от тях починаха.

Огнище на коронавирус във Видин има и сред деца и младежи с увреждания в Център за настаняване от семеен тип.

Децата и младежите от центъра засега не проявяват симптоми на коронавирус, но всички те са в рискова група. От персонала казват, че по телефона поддържат контакт с личния лекар. Може би ще се наложи постоянен медицински надзор за едно от децата.

Росица Ванкова, медицинска сестра: Може би, има нужда едно от децата, което е рисково, има проблеми с белия дроб, хронично заболяване от дълги години. Може би ще се наложи то да бъде настанено в болнично заведение.

Д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин: Но трябва да се има предвид, че те са с вродени увреждания. Това са психически и физически недостатъци.

В социалното жилище се наложило тестването на всички, след като една от детегледачките се оказала с положителна проба за коронавирус.

Д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин: Ние сме предприели мерки, т.е изследване с PCR тестове на персонала, на целия персонал и на домуващите, т.е на потребителите. Те са 14 лица, сред които осем са положителни. Персоналът са 15 лица, от които пет са положителни.

Заразените осем деца и младежи са изведени в отделни помещения, а хората от персонала с положителни проби са под домашна карантина.

Борислава Борисова, заместник-кмет на Видин: Персоналът, здравият, който продължава да се грижи за децата и младежите от центъра, беше разделен на две групи като едните обслужват само децата и младежите с положителни тестове, а другите, другата част само здравите, за да не се смесват потоците.

PCR тестове ще бъдат направени на настанените в другите две социални жилища, за които се грижи неправителствената организация, както и на персонала им.

Автор: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите предлагат нов пакет от социално-икономически мерки в извънредно положение
Синдикатите предлагат нов пакет от социално-икономически мерки в извънредно положение
Отмениха задължителното носене на маски и забраната за посещения на национални паркове (ОБЗОР)
Отмениха задължителното носене на маски и забраната за посещения на национални паркове (ОБЗОР)