НОВИНИ

Нови по-строги наказания за шофьорите влизат в сила от днес

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 28.03.2023
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Новите по-строги наказания за шофиране след употребата на алкохол и наркотици, превишена скорост и неправилно изпреварване влизат в сила от днес.

Ако редовно превишавате разрешената скорост, рискувате бързо да останете без шофьорска книжка заради изчерпване на лимита от 39 контролни точки. Вече ще се отнемат 15, а не 12 точки при отказ за проверка с дрегер или тест за наркотици.

При повторно нарушение - употреба на алкохол, вече ще се отнемат 20, а не 15 точки. На употребилите алкохол между 0,5 и 0,8 промила вече ще им бъдат отнемани 8 точки от талона, а за между 0,8 и 1,2 промила, освен глоба, ще бъдат отнемани 12 контролни точки.

"Без този комплект от законодателни мерки, подобряване на инфраструктурата, подобряване на самосъзнанието на водачите и тяхното възпитание, няма как да се случат нещата в правилна посока. Колкото и да завишаваме глобите, колкото и колегите да изпълняват съвестно задълженията си, да присъстват непрекъснато на пътя, сами разбирате, че не може на всяко кръстовище да сложим полицай", заяви Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работещи в Спешна помощ излизат на протест
Работещи в Спешна помощ излизат на протест
Много ветровито време и днес
Много ветровито време и днес