НОВИНИ

Новите мерки - проверяват ли за "зелен сертификат" на Летище София?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:12, 23.10.2021
13677
Чете се за: 04:07 мин.
Още
Слушай новината

Още в първия ден на действие на зелените сертификати в "По света и у нас" ви разказахме как, въпреки новите наредби, човек може да влезе в търговски център с чужд сертификат.

Според здравния министър служителите пред заведения и молове нямат нито право, нито задължение да проверяват истински ли е сертификатът. И право, и задължение обаче имат служителите на РЗИ.

Наш екип провери и как преминава проверката на сертификати на летище София и имат ли изобщо служителите там четец на сертификати, с който да сканират QR-кода. Репортаж на Татяна Йорданова.

Кацане в България и среща с екип на РЗИ. Проверката на сертификат минава за по-малко от 2 секунди. Идва и нашия ред. Отново секунда и няколко стотни. А до нас сканират QR код от телефон... с поглед. Повечето от пътуващите не искаха да коментират мерките, но пътуващи българи от три различни точки в три различни периоди от последната година имаха същите впечатления.

"Човекът дори не си направи труда да отвори да погледне, че това сме ние. Какво остава да го прочете с баркод", коментира Петър Петров.

"Защо той не разчете QR кода. Аз можех да го нарисувам или да го взема фалшив. Попитах в чакалнята и другите хора - на вас провериха ли ви документите за Ковид и те ми отговориха - не".

Показваме видеото и в РЗИ, за да попитаме защо никой не сканира сертификатите.

"Да, сега ще ви каза, разбира се, без да съм извършила проверка по случая. Когато има много голям човекопоток или по някаква причина има срив в системата, за да не се получава струпване, когато системата блокира и да не караме хората да чакат, тогава в такива случаи се минава на ръчна обработка".

БНТ: Оправдание ли е това, че слизат страшно много пътници и нямаме време?

- Не, не е оправдание, пак казвам, че устройствата не се използват единствено когато самите устройства не работят поради някакъв технически проблем", заяви д-р Ирина Гайтаневска - директор "Надзор на заразните болести", СРЗИ.

А Емил ни споделя за още един проблем. Без да сканират сертификата, му казват, че е невалиден.

"Не ми беше отразена ваксина номер 2 на сертификата. Обясних му, че е по-добре да ми сканира QR кода и той ще разбере, че аз имам поставена втора доза", каза Емил Панев.

Служителят обаче казва, че няма такава възможност, защото няма такова устройство. Така Емил е принуден да си направи тест.

Че този сертификат е валиден, можем да проверим без дори да сме част от РЗИ, като просто изтеглим едно приложение за тази цел и така виждаме, че сертификатът е абсолютно валиден. Виждаме и кога са поставени дозите. Такова приложение има в почти всяка страна.

Практика или изключение е да се мине на това да се поглеждат за 2 секунди сертификатите?

"По-скоро изключение", обясни д-р Ирина Гайтаневска - директор "Надзор на заразните болести", СРЗИ.

Тримата пътници и тези, които заснехме, според РЗИ, са изключение, което ще бъде проверено.

"Можех да мина с обикновен празен бял лист, сгънат на две", обясни Петър Петров.

"Така че пазете се и бъдете здрави!", пожела Инна Стоянова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Рубльов и Матео Беретини си гарантираха участие във Финалите на АТР в Торино
Андрей Рубльов и Матео Беретини си гарантираха участие във Финалите на АТР в Торино
Хебър започна защитата на титлата с победа
Хебър започна защитата на титлата с победа