НОВИНИ

Новите ТЕЛК комисии ще заработят от юни

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:53, 27.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Изтече едномесечният срок, който държавните и общински болници имаха, за да разкрият поне една териториална експертна лекарска комисия. В страната има около 70 работещи ТЕЛК, броят им след реформата трябва да се удвои. Целта е да се реши проблемът с дългото чакане за освидетелстване.

Здравното министерство още няма информация колко са новите ТЕЛК-ове. Новите комисии ще заработят след по-малко от два месеца. Дотогава здравните инспекции трябва да обучат медиците, които ще работят в тях.

Общинската болница в Бяла, Русенско е разкрила ТЕЛК. В нея ще работят шефовете на седемте отделения. Доктор Христов е председател на комисията. Досега не е работил в ТЕЛК

"Ще ми бъде доста трудно да навляза в материята, като имаме предвид,че останалите ТЕЛК-ове работят от години наред. А ние освен времето, което прекарваме тук в болницата ще заделяме и часове да разглеждаме и документи", посочи д-р Светлан Христов – председател на ТЕЛК към МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла.

Доктор Христов и колегите му от ТЕЛК-Бяла трябва да бъдат обучени и да преминат практически курсове до 21 юни.

"Натоварването на тези нови състави ще бъде съобразено с тези по-малки възможности спрямо останалите състави, които работят вече", каза д-р Цветолюба Генова от Министерството на здравеопазването .

В края на юни трябва да заработи и електронната система за случайно разпределяне на заявленията за ТЕЛК. Така при медиците от Бяла за освидетелстване може да попадне човек с увреждания от Видин.

"Това ще става съобразено и с лекарите, които работят във всяка съответна ТЕЛК и съответно диагнозите на лицето, което трябва да бъде освидетелствано", обясни д-р Цветолюба Генова.

Срокът за издаване на решението е три месеца след подаване на заявлението.

"Ние ще работим 2 пъти в седмицата по 6 часа, защото такива са ни възможностите. Кой знае какво решение на проблема с чакането мисля, че няма да бъде постигнато по този начин", коментира Димитър Димитров – управител на МБАЛ "Юлия Вревска" – Бяла.

Столичната болница "Света Екатерина" е университетска и за това е разкрила две комисии. Но медиците още не знаят как ще освидетелстват пациент с онкологично или очно заболяване, защото в болницата няма такива специалисти.

"Има слухове, че ще трябва да си търсим външни консултанти - медицински лица, доктори, които да попълнят комисиите с различни специалности, които на нас ни липсват. Тук вече ще ше стане по сложно, защото на нас ни е трудно да намираме медицински персонал за извършване на нашата основна дейност", каза Георги Найденов - заместник-директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

"Колкото по-голям е съставът на една ТЕЛК комисия, толкова по-лесно ще работи. Докладите, които постъпват от РЗИ, виждаме, че има наети лица от извънболничната помощ, за да компенсират точно тази липса на специалисти в съответните болници", коментира д-р Цветолюба Генова.

И в София, и в Бяла обаче от болниците казват, че парите за издръжка на ТЕЛК, които отпуска държавата, са малко. Субсидията за издадено в срок решение е 60 лева

"60 лева, да бъдат да ги разделим на 5 човека - по 12 лева, с осигуровките, с канцеларски материали. Естествено, че всичко ще бъде за сметка на лечебното заведение, на чиято територия е разкрита ТЕЛК", посочи Димитър Димитров – управител на МБАЛ "Юлия Вревска" – Бяла.

"Държавните болници общо взето се борят да оцеляват на пазара във финансово отношение и всеки разход, който не са планирали в годината си, трябва да го вземат по някакъв начин, да го вземат от някакви други съкращения на разходи", допълни Георги Найденов - заместник-директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Евентуално увеличаване на парите за издадено ТЕЛК решение ще се обсъжда в края на юни, обясниха от здравното министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златислава Чуканова остана със сребро на европейското първенство по бокс
Златислава Чуканова остана със сребро на европейското първенство по бокс
Националите ни по хокей на лед победиха Турция
Националите ни по хокей на лед победиха Турция