НОВИНИ

НС гласува на първо четене законопроекта на "Има такъв народ" за промени в Изборния кодекс

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 23.04.2021 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие единодушно на първо четене само проекта на партия "Има такъв народ"с предложения за промени в Изборния кодекс.Останалите 5 законопроекта на "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и ГЕРБ бяха отхвърлени. ГЕРБ-СДС и формацията на Слави Трифонов влязоха в словесна престрелка за това кой е "ЗА" и кой против мажоритарния вот.

След часове дебати ГЕРБ-СДС остана сама и никой не подкрепи предложението ѝ за мажоритарни избори на народни представители. ГЕРБ-СДС гласува за проектите на всички парламентарни групи. От "Има такъв народ" предизвикаха размяна на реплики с думите, че това, което се предлага за мажоритарен вот, е несериозно и иска време.

"Тук искам категорично до заявя становището на ПГ на "Има такъв народ", че ние сме "за" мажоритарна изборна система, но не по този начин. Когато се правят промени в изборна система, е необходимо време, а не изборната система да се пише за един ден, за една нощ", каза председателят на Народното събрание Ива Митева..

"Оставам с впечатление, че през 2017-а ние от ГЕРБ сме искали мажоритарната система и ние сме направили референдума. 2,3 млн. български граждани искаха тази мажоритарна система. Г-н Йорданов искаше още за една вечер да се внесе и да се разглежда тази мажоритарна система", каза Цвета Караянчева.

"Ако има предсрочни избори, трябва да има Изборен кодекс и ние сме готови за това. Ако няма, в този въвеждаме, че следващите ще бъдат мажоритарни, и работим, докато живее този парламент, за да го направим", каза Тошко Йорданов.

"Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате редовни парламентарни избори, защото, аз да ви припомня, че последните редовни, преди последните, бяха 2009, следващите бяха 2021-ва. До 2030-а, 2040-а дали ще има редовни избори, та да въведете вашата мажоритарна система", коментира Тома Биков.

Борисов: Връщаме мандата за съставяне на правителство

По-рано премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че вече е станало ясно, че т.н. партии на промяната, които са настоявали за мажоритарен вот, се отмятат от обещанията си.

"Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот - татко ще ми купи колело, ама по-нататък, след 4 години. Защо? Имат брутално мнозинство - 165 депутата", заяви той.

Според Борисов, новите партии в Парламента нямат опит и капацитет да направят и електронно гласуване.

"Подкрепяйте ги. Това, което те не знаят, как се прави електронно гласуване. Ние какви усилия положихме да вземем машините, да направим машинно гласуване, я представете си, ако умишлено някой счупи 100 машини по различни секции, ще се касират изборите", каза премиерът в оставка.

Определи като абсурд решението на Парламента главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС да бъдат изслушвани на всеки три месеца в Правната комисия.

"Адвокатите на мутрите, защото мутрите си вкараха адвокатите в Парламента в момента, вижте какво гласувахте. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задават въпроси. Ами всеки ще гледа да бъде добре с адвокатите, за да може това изслушване в Парламента да му мине по-гладко", допълни Борисов.

Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс се очаква да е другата седмица, тъй като беше даден срок само от три дни за предложения между първо и второ четене.

Вижте повече от дебатите тук

Репортери: Десислава Маркова и Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова: Мечтаех отново да развея знамето на България на европейския връх и това ме мотивира
Биляна Дудова: Мечтаех отново да развея знамето на България на европейския връх и това ме мотивира
Янис Адетокумбо с "дабъл-дабъл" при успех на Милуоки
Янис Адетокумбо с "дабъл-дабъл" при успех на Милуоки