НОВИНИ

НС преразглежда текстовете на Закона за извънредното положение

живо преразглежда текстовете закона извънредното положение
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 23.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

На извънредно заседание парламентът преразглежда текстовете на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

В началото на заседанието председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че светът е изправен пред невидима заплаха днес е един, а утре- друг.

„Сега не е време за политиканстване“, призова тя и обърна внимание, че не е най-важното кой ще направи силно изказване. Трябва да се взимат важни и решителни решения.

Депутатът от БСП Александър Симов заяви, че от няколко дни внимателно следи реакциите на хората по отношение на свободата на словото.

„Самата информация, че се въвеждат подобни наказания, предизвиква много повече паника от обществено напрежение. Забелязах, че само едно изречение: сега не е времето да говорим за демокрация, много повече ужаси хората- отколкото, която и да е фалшива новина. Свободата на словото е ценност на ценностите и не може да я поставяме под риск“, подчерта депутатът от БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че сме изправени пред голямо предизвикателство като народ.

"Постоянно се чуват призиви за единство. Същевременно Законът за извънредното положение преобладава от ограничения, рестрикции, ограничаване на права", каза Нинова.

Според Нинова в този закон не се казва как ще се осигурят най-необходимите мерки за маски и дезинфектанти, липсва ангажиментът за обещаните допълнителни 1000 лева на лекарите и медицинските работници.

Корнелия Нинова напомни и защо не са отговорили за състоянието на Държавния резерв. „Дали пък в резерва няма липси или нямате компетентност“, попита тя.

„Ще искаме от вас национален социално-икономически план от правителството за последиците от кризата“, призова лидерът на левицата.

Ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение е поредният непохватен опит за политически пиар. Това заяви депутатът Борис Ячев от „Обединени патриоти“.

Патриотите считат, че текстовете в закона в борбата със спекулата по време на извънредното положение ще създадат възможност за административен произвол, от които ще пострада най-вече малкият и средният бизнес. „Затова подкрепяме ветото на президента с отвращение и ще гласуваме „за“, мотивира се Ячев.

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно обсъждане част от Закона. Той се обяви против създаването на държавна регулация на цените, ограничаването на свободата на словото, използването на армията по решение на изпълнителната власт и налагането на блокади на градовете.

В отговор на критиките от президента и наложеното вето премиерът Бойко Борисов отговори, че ГЕРБ ще уважат ветото върху текстовете за налагане на пределни цени на някои стоки и за наказанията за разпространението на невярна информация, с пояснението, че предложението за таван на цените е на БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как страните-членки на ЕС могат да се възползват от гъвкавата рамка на ЕК за държавна помощ?
Как страните-членки на ЕС могат да се възползват от гъвкавата рамка на ЕК за държавна помощ?
Недостиг на кръводарители във Варна
Недостиг на кръводарители във Варна