НОВИНИ

НС прие на първо четене промените в Закона за здравето

Десислава Маркова
от Десислава Маркова , Източник: БГНЕС
13:46, 08.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
Политика

Мнозинството в НС подкрепи на първо четене законопроекта на правителството за мерките след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Тези промени дават възможност здравният министър да въвежда „извънредна епидемична обстановка", както и много от вече въведените мерки да действат с удължен срок.

Текстовете не срещнаха подкрепата единствено на БСП, които гласуваха въздържали се. Те поискаха създаване на временна комисия, която да контролира средствата за коронавируса.

Извънредното заседание премина бързо с вял дебат предимно с критики от социалистите. Те са против прехвърлянето на отговорността за епидемичтите мерки изцяло върху министъра на здравеопазването. Смятат, че правителството е трябвало да даде отчет за мерките и финансово-икономически анализ и че няма план за излизане от кризата.

Корнелия Нинова, БСП: Това, което се случва е, че се удължават мерките с два месеца и оставя на министър на здравеопазването да решава оттук нататък със свои актове, наредби или заповеди какво да се случва в държавата. Уважаеми колеги, сигурно разбирате, че това априори създава несигурност.

Александър Ненков, ГЕРБ: Това, което е най-важно да се каже за днешния законопроект е, че той цели опит на държавата на правителството да мине на един втори етап от развитието на болестта, а именно да почнем да живее да свикнем с мисълта, че този вирус ще съществува.

От ДПС настояват за прецезиране на текстове .

Джевдет Чакъров, ДПС: Подкрепяме по принцип промените в член 61, 63-ти от закона за здравето, с което се дават правомощия на министъра на здравеопазването за въвеждането на мерки и за опазване на живота и здравето на хората на територията на цялата страна. По отношение на избраната правна техника обаче имаме резерви

Коалиционните партньори подкрепиха законопроекта на кабинета. От Воля също застанаха зад него.

Калин Поповски, Обединени патриоти: Ще подкрепим този закон, защото два месеца извънредно положение министър Горанов най-добре знае какво коства на фиска и какво ще коства занапред на много и социални и всички други програми, които се финансират от държавния бюджет.

Пламен Христов, Воля: Последствията от тази пандемия ще отекват може би в следващия и по- следващите мандати на НС. Ние трябва да започнем да мислим по различен начин. Ние трябва да започнем да променяме нормативната си уредба, закони.


Още следващия вторник промените влизат на второ четене в пленарната зала. А от четвъртък - 14 май парламентът възобновява редовните си пленарни заседания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласувайте за вашата любима песен от Евровизия 2020!
Гласувайте за вашата любима песен от Евровизия 2020!
Бетина Жотева е новият председател на СЕМ
Бетина Жотева е новият председател на СЕМ