НОВИНИ

Няма българи с коронавирус в Италия

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:15, 10.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света

Няма данни за заразени с коронавирус българи в Италия към този момент. Българското външно министерство обаче повиши индекса на риска при пътуванията до Италия на ниво четири. Това означава предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна освен при крайна необходимост. Редица полети от България до Италия бяха отменени до 3 април.

Отменени бяха полети до различни дестинации като Милано, Пиза, Рим, Верона и Венеция заради въведената карантина. Авиокомпанията е информирала засегнатите пътници, които са купили предварително билети за промяната. Те ще бъдат пренасочени към алтернативен маршрут на възможно най-ранна дата.

Пътниците могат да направят друга резервация или да получат обратно сумата, която са платили за билетите си. Препоръката е, ако ви предстои пътуване, да следите информация за полета си на сайта на Летище София или на сайта на съответната компания.

Телефоните в посолството ни в Италия прегряха заради новината, че цялата страна е поставена под карантина.

Тодор Стоянов, посланик на България в Италия: Нашата препоръка е да се въздържат от пътувания, да останат в къщите си през този период, за който мерките са валидни до 3 април тази година. И ако искат да напуснат Италия в посока България това не е ограничено, просто трябва да проверят как стоят въпросите със самолетните компании.

Няколко авиокомпании вече преустановиха полетите от и до Италия и посъветваха туристите, резервирали места, да изберат друга дата за пътуването си. Хората могат и да получат парите за билета си обратно. През целия ден Летище София беше дезинфекцирано периодично.

Противно на очакванията новината за карантината в Италия не притесни туроператорския бизнес. Според Националния борд по туризъм, ежедневно около 320 души пътуват до Италия.

Румен Драганов, Национален борд по туризъм: Намаляването е с 12 до 15 човека. Спадът на пътуванията е една около 15 туриста. В същото време седем автобуса също пътуват към Италия. Така че като цяло независимо от карантината, която е въведена вече в цяла Италия, ние нямаме такова драстично намаление или спирания на пътуванията.

Очакванията са много оптимистични за летния сезон на Българското Черноморие. Прогнозите са страната ни да посрещне повече чуждестранни гости.

Румен Драганов, Национален борд по туризъм: Нашата публика в последните години, за това бяхме обвинявани, е младежка публика. Дори бяхме обвинявани в алкохолен туризъм, а точно младежка публика с алкохолен туризъм има имунитет срещу коронавируса, така че като цяло това е също положителен елемент.

Карантината в Италия вероятно ще се отрази върху шивашкия бизнес. Въпреки че шият основно за фирми от Белгия, Германия и Франция, работата на повечето русенски шивашки фирми е обвързана с Италия и Китай, откъдето получават материали.

Антоанета Атанасова, собственик на шивашка фирма: Аз лично си мисля, че ще има доста голяма забава в този сезон с доставките.

Миглена Христова, собственик на шивашка фирма: Вече имаме закъснели камиони. Водим разговори никой не не може да отговори кога да чакаме доставките.

Все още няма точни данни как ще се отрази разпространението на коронавируса. Според експерти обаче, на вратата чука рецесия.

Друг любопитен щрих от българската туроператорска картина - няколко групи българи са планирали да пътуват през май и юни до незасегнати зони в Китай и не смятат да отменят екскурзиите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови 40 проби от Плевен ще бъдат изследвани за коронавирус в София
Нови 40 проби от Плевен ще бъдат изследвани за коронавирус в София
До 3 април: Цяла Италия под карантина заради коронавируса
До 3 април: Цяла Италия под карантина заради коронавируса