НОВИНИ

Няма да спират инвалидните пенсии на хората с изтичащ ТЕЛК

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:25, 24.03.2020
7407
Чете се за: 01:10 мин.
Бизнес

Националният осигурителен институт няма да приема хартиени заявления за преизчиславане на пенсиите на работещите пенсионери. Целта е да се ограничи потокът от хора на гишетата. От днес заявления за отпускане на обезщетение за безработица на хартия се приемат само в Бюрата по труда или онлайн с ПИК на НОИ или Квалифициран електронен подпис.

Работещите пенсионери у нас са над 400 000. Пенсиите на около 258 000 ще бъдат преизчислени служебно.

Любомира Язаджиева, директор Дирекция "Пенсии", НОИ: От тази бройка са изключени лица, които са подали през миналата година заявления за служебно преизчисляване на пенсиите им, както и лицата, които в началото на тази година вече са подали заявления.

Преизчисляването на пенсиите ще е с дата първи април, но реално хората ще получат осъвременените си пенсии най-рано през юни.

Любомира Язаджиева, директор Дирекция "Пенсии", НОИ: Разпорежданията, които НОИ издава за преизчсляването на пенсиите, ще бъдат изпратени на лицата с препоръчана поща с обратна разписка.

Хората, които имат Персонален идентификационен КОД на НОИ, могат да видят разпорежданията на интернет страницата на института. Инвалидните пенсии и добавките за чужда помощ на хората с изтичащо решение на ТЕЛК няма да бъдат спирани.

Любомира Язаджиева, директор Дирекция "Пенсии", НОИ: Срокът на действие на ЕР се продължава за срока на извънредното положение и още два месеца след отмяната му.

Адвокат Мария Колева сигнализира в редакцията на "По света и у нас", че имало хора, които трябвало да минат на ТЕЛК преди обявяването на извънредно положение, но били отложени.

Мария Колева, адвокат: Нито една от тях не си е получила пенсията за месец март. Някои от тях разчитат единствено на тази пенсия. Няма да загинат от коронавируса, а ще загинат от това, че няма да имат пари да си купят лекарствата, защото все пак това са инвалиди.

От здравното министерство съобщиха, че ако човек не се е явил на ТЕЛК на насрочената дата, комисията може да вземе решение само по документи. Безработните ще подават заявления за обезщетение на хартия в Бюрата по труда. НОИ ще може да превежда до 60% от средния доход за януари за три месеца, на кои фирми обаче още не е ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 378 000 са заразените с COVID-19 в света, близо 85 000 са оздравелите
Над 378 000 са заразените с COVID-19 в света, близо 85 000 са оздравелите
"За" и "против" бързите тестове за Covid-19
"За" и "против" бързите тестове за Covid-19