НОВИНИ

Няма да затварят областните градове за Великден

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 16.04.2020
9387
Чете се за: 02:33 мин.
Сигурност и правосъдие

"Има заповед на министър Ананиев, която е в сила и която се спазва, тя е в сила и ние я спазваме. Затова уточнявам - няма да бъда издавана нова заповед. Вчера хората се юрнаха. На изхода на София беше страшно. Не разбират ли каква е опасността тези хора. Но насила можеш да вземеш, а не да дадеш". Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Той даде брифинг в Министерския съвет заедно с директора на Главна дирекция "Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, и директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Няма да бъдат затваряни областни градове.

Тъй като има 4 почивни дни, се предполага, че повече предприятия, държавни служби и т.н. не работят и основанието за напускане или влизане в областните градове "отиване на работа" ще отпадне.

Комисарят заяви, че от направените на случаен принцип проверки на декларации, които са оставени на КПП-тата на областните градове, /проверени са 9312 декларации/, е установено, че 641 лица, посочили основание, че отиват на работа, нямат сключени трудови договори за извършване на такъв вид дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани в бюрата за безработни.

Главен комисар Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Моят призив е: Не се опитвайте да заблудите никой, заблуждавате само себе си! Останете си вкъщи. Когато сме живи и здрави, когато сме добре, всеки ден е празник, ще има време да видим нашите родители, нашите близки и приятели, ще има време пак да излезем на заведение, да се съберем с добра компания, но нека не опропастяваме това, което постигнахме от 13 март досега.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски заяви, че ще се увеличи броят на служителите на пунктовете, за да не се допусне безцелно и неаргументирано движение на хора и автомобили в различни посоки на страната.

Той заяви, че ще се охраняват близо 4000 православни храма, като ще се засили полицейското присъствие в региона, за да не се допусне нарушение от гледна точка на масово събиране, от друга страна, да се следи за изпълнението на противоепидемичните мерки.

Служителите на "Пътна полиция" също ще работят.

Главен комисар Христо Терзийски - директор на Главна дирекция "Национална полиция“: Екипи от минимум двама човека ще работят с нашите уреди за скорост, ще следят за нарушения на водачи на автомобили. И искам да призова гражданите да спазват както законите за движение по пътищата, така и разпоредбите, които се налагат със заповедите на министъра на здравеопазването".

В навечерието на Великденските празници са проверени всички православни храмове. На 1281 от тях е обърнато по-специално внимание, защото те са категоризирани като средища, обекти, в които се събират повече хора, каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Обект на проверката са били, на първо място - създадената организация за пожарна безопасност, на второ - възможността за съвременна евакуация, и на трето място - бързото погасяване на евентуално възникнал пожар.

Главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“: Свещениците са получили инструкции за правилно и безопасно поведение по време на празниците. Връчени са 148 писмени задължителни разпореждания за изпълнение от тях. За радост, те не са значими - свързани са с реорганизиране на евакуацията, по-скоро табели, и презареждане, проверка на противопожарните уреди за първоначално погасяване. В 28 от най-значимите обекти, където очакваме по-голямо струпване на хора, е организирано денонощно оперативно дежурство - ще бъдат налице противопожарни автомобили и други специфични наши средства. 501 човека са били ангажирани с тази операция.

Той призова хората да бъдат внимателни със свещите.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви, че СДВР ще охранява прилежащите около храмовете територии, а организацията вътре в самите храмове е ангажимент на църквата. Пред по-големите храмове ще бъдат изградени КПП-та, на които ще се отделят потоците от граждани.

Старши комисар Георги Хаджиев - директор на СДВР: Взето е решение за частични ограничителни мерки на територията на кварталите "Фириповци" и "Факултета". Към момента има изградени 23 КПП-та в квартал "Факултета" и 5 КПП-та в квартал "Филиповци".

Същевременно вътре в кварталите ще се осъществява контрол за спазване на тези мерки, а именно недопускането на струпване от хора на едно място, задължителното носене на маски и недопускане безцелното движение на хора на територията на самите квартали.

Пропускателният режим ще бъде както до момента се осъществява на входовете на областните центрове, а допускането ще става при 3 хипотези: постоянният адрес на гражданина, полагане на труд и по здравословни причини. Ще се изискват както документи за самоличност, така и служебни бележки от работодателя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сътрудник в РЗИ: Във "Факултета" стриктно спазват карантината
Сътрудник в РЗИ: Във "Факултета" стриктно спазват карантината
Гърция релокира непридружените деца от бежанските лагери
Гърция релокира непридружените деца от бежанските лагери