НОВИНИ

Няма опасност да останем без питейна вода

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:48, 26.01.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Язовирите в страната имат свободен обем и ще поемат водата при очакваните валежи следващите дни.

В "Денят започва" екоминистърът Емил Димитров коментира, че няма опасност хора да останат без питейна вода поне до началото на следващата година. Кризата с язовир "Камчия" вече е преодоляна и към Варна се подават по-големи количества вода за битови нужди.

През последните десет дни всички язовири се изпускат контролирано, за да се осигури обем, който да поеме водата от валежите, които се очакват.

Следи се внимателно и дебелината на снежната покривка в планините, за да има готовност и за водата от снеготопенето.

"Всички язовири в България ги държим с по 1-2 милиона по-малък обем, за да може, когато дойде дъжд, първо да напълни язовири и едва тогава да прелива. За да може речните корита, които са напълнени и вървят, да не наводнят населените места. А със закъснение да дойде водата от язовирите", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Каскадните язовири в Южна България в момента са с нива около 90% от обема си, но се поддържат така, че от най-горния към следващите да се прелива вода и по този начин да се избегнат рискови ситуации.

"Най-пълни са винаги язовирите на енергетиката, защото те са предвидени да произвеждат ток и трябва да бъдат винаги пълни в случай на необходимост да се пуснат вецовете да произвеждат ток", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Каскада "Арда" се поддържа в същия баланс, като преди една седмица са дадени указания нивото им да се намали до 87-90% от пълния обем. Язовир "Студена" е с буфер около 3 милиона кубика под максималния обем. Така има възможност да се поеме приток, без да се рискува преливане. А водоснабдяването на Перник е осигурено. Над 70% е пълен и язовир "Камчия".

Кризисен щаб наблюдава нивата на язовирите, до момента няма аварийни ситуации

"Камчия" има 233 милиона е язовира. 76 му е мъртвият обем. 165 има в момента, като извадите остават 89 500. Т.е. в момента имат 90 милиона вода, които могат да потребят", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Преди 4 дни екоминистърът е подписал заповед, с която е увеличил лимита за захранване с вода на Варна. Ситуацията обаче трябва да се следи внимателно и ако се наложи, отново да се въведат ограничения в края на лятото.

"Ето това е питейно-битовото водоснабдяване тук, те са от тази страна просто. Във всички имаме вода поне за 1 година", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

В екоминистерството се разработва каскадно прехвърляне на води и към язовирите за напояване и така да се решат проблемите и на земеделците.

Емил Димитров коментира още, че на правителственото заседание утре ще внесе доклад за нерегламентираните сметища, за да може министерския съвет да отпусне пари за почистването им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана отстрани Левски за Купата на България
Монтана отстрани Левски за Купата на България
Инфрактна загуба за Рилски спортист за Купата на ФИБА
Инфрактна загуба за Рилски спортист за Купата на ФИБА