НОВИНИ

Няма опасност за хората и населените места заради големия пожар в Сакар планина

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 11.08.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Общество
Слушай новината

Голям пожар в Сакар планина - на границата на областите Хасково и Стара Загора. В гасенето се включи и хеликоптер от 24-та авиобаза "Крумово" от състава на Военновъздушните сили.

Въпреки че пожарът е между три села - Полски Градец, Светлина и Мъдрец, няма никаква опасност към момента за хората и населените места. Обявено е частично бедствено положение за територията на община Раднево, където се намира село Полски Градец.

Всички налични екипи на пожарната от Стара Загора и Хасково участват в потушаването на огъня, тъй като пожарът се гаси от двете страни. Много помогна и тежката верижна техника, която изпратиха от "Марица Изток", за да прокара просеки и да спре разпространението на пожара, който е тръгнал от изоставена бадемова градина.

"В момента ситуацията е доста напрегната. Вече приблизително се развива този пожар, като са засегнати широколистни гори. Всички налични 8 пожарни автомобила с наличните хора от ПБЗН-Стара Загора са на терен и работи хеликоптер повече от час", каза Иван Чолаков - областен управител на Стара Загора.

"Работим и от въздух и от земята, тъй като като вятърът за много кратко време разви пожара в големи мащаби. Не мога да кажа колко декари. Работим с техника на "Мини Марица-Изток" и ТЕЦ-2 с тежка верижна техника, с хеликоптер от ВВС. Целта ни е да защитим военното поделение, което е зад мен, с просеки и водна защита и съответно пред мен цялата полоса, която е обхваната, за да може да я обиколим на време, за да не ни изпревари и съответно посоката на разпространение към с. Полски Градец да спре. Към момента за Полски Градец няма опасност. За Мъдрец посока запад - също. За посока Светлина, колегите от Хасково са там, очаквам, че и там се справят добре. Лошото е, че вятъра както виждате се засилва и бързаме, за да успеем да заградим пожара", обясни комисар Стоян Колев - директор на РСПБЗН-Стара Загора.

Потушени са два от големите пожари в Хасковско - продължава гасенето край Брягово

Гасенето ще продължи през цялата нощ, а два от големите пожара в Хасковско вече са потушени. Локализиран е и пожарът край село Брягово, заради който беше обявено бедствено положение в община Хасково.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа за юношите на Европейското по баскетбол в София
Победа за юношите на Европейското по баскетбол в София
Газовата криза: Затварят производства заради липса на гориво
Газовата криза: Затварят производства заради липса на гориво