НОВИНИ

Облекчават мерките в Европа: Отварят граници и магазини

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:19, 04.05.2020
10531
Чете се за: 01:26 мин.
Европа

Поетапно и частично, редица държави в Европа облекчиха строгите мерки, свързани с пандемията. Разрешени са разходки в паркове, работа възобновяват магазини и производства, отварят се граници. Разхлабването на рестрикциите се приема с радост, но и предпазливо, а властите предупреждават, че в случай на ново увеличение на заразените с COVID-19, мерките отново ще бъдат затегнати.

Срещата е емоционална и за двете страни - дядо и внуче не са се виждали повече от два месеца.

Доменико Ди Маса: По време на карантината бяхме отчаяни. Не мога да говоря, толкова съм развълнуван. Виждахме я само през видео-разговорите, но не е същото.

Чечилия: Много се развълнувах, защото преди можех да ги чувам само по телефона.

С най-голямо нетърпение чакаха частичното премахване на карантината в Северна Италия, която беше най-тежко засегната от коронавирусната инфекция.

Мирослава Ценова, Милано: От днес в Италия - срещите с роднини са възможни, но препоръките за социална дистанция остават. Разрешени са разходките в парковете, ресторантите работят, но все още само с поръчки за вкъщи. На работа се върнаха повече от 4 милиона души. Облекчаването на мерките ще бъде постепенно и съобразено с динамиката на развитието на вируса, предупредиха италианските власти.


В Белгия работа възобновиха фабрики и компании без пряк контакт с клиенти. Носенето на маски в градския транспорт е задължително, иначе глобата е 250 евро. Вече работят хипермаркети за стоки за дома и градински центрове.

Бизнесът се възобновява и във всички помещения с площ под 400 кв. метра. Заведения, фризьорски салони, магазини за цветя.

Алфонсо Санхидриан, собственик на бръснарница: Следващите 3 дни са ми напълно резервирани. Ще се постараем да разкрасим клиентите си, но и те да се чувстват сигурни.

Маските в Испания са задължителни - безплатно са осигурени над 6 милиона от тях. Следи се за строгото спазване на дистанция и използването на дезинфектанти. Отварят се два от общо 11-те гранични пункта между Франция и Германия. Във Франция носенето на маски е задължително, а същинското разхлабване на мерките ще започне на 11 май.

В Чехия вече работят детските градини.

Катерина Новакова, директор на детска градина: Днес в градината бяха доведени 11 деца. Мисля, че броят им постепенно ще се увеличава.

А в Австрия, след месец и половина прекъсване, в училище се върнаха децата от горен курс.

Леа е една от над 40 000-те хиляди ученици. Сега, освен задължителните учебници и тетрадки, в раницата й има маска и почистващ гел. Разместване има и в класната й стая - чиновете са разположени на разстояние.

Леа Карнер: Това ми липсваше най-много - да виждам приятелите си, да си говорим, да се виждаме - без уговорка, непредвидено. Спонтанността - мисля, че това ми липсваше най-много.

В Португалия и Гърция отварят магазини, църкви и някои плажове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейства с деца до 14 години и безработни родители също ще получат еднократно 375 лева
Семейства с деца до 14 години и безработни родители също ще получат еднократно 375 лева
Домашен арест за Ветко и Маринела Арабаджиеви, подсъдими за данъчни престъпления
Домашен арест за Ветко и Маринела Арабаджиеви, подсъдими за данъчни престъпления