НОВИНИ

Общините поискаха 5 млн. лв. от кабинета за здравни мерки по изборите

Александър Марков
от Александър Марков
19:39, 22.06.2021
Чете се за: 04:17 мин.
Политика
Слушай новината

Служебният премиер обсъди със Сдружението на общините идеята на кметовете на малки населени места част от местните данъци и такси да остават в бюджета им. До решение обаче не се стигна.

Акцентът в разговора между премиера Стефан Янев и общините по-рано днес е бил финансовата децентрализация. Да бъдат ли закривани общинските съвети, които да бъдат заместени от съвет на кметовете на населени места - не е ясно дали е обсъждано.

Общините са твърдо против промени в режима на финансиране на кметствата засега, тъй като, според тях, и сега 30% от общинските приходи се разпределят за малките населени места.

Извън разговорите за промяна в структурата на властта по места общините поискаха три неща от кабинета: повече пари за ВиК в Плана за възстановяване, който кабинет трябва да представи пред ЕК до края на мандата си и повече пари за капиталови разходи през 2022 г.

Премиерът Стефан Янев влезе в ролята на посредник между кметовете на малките населени места и Сдружението на общините и им представи идеите на малките кметства за повече финансова автономност и промяна в местната власт.

"Всички сме, предполагам, фокусирани върху това, че нашата дейност трябва да бъде именно в интерес на гражданите, както съответните общини, така и от гледна точка на централната власт", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Общините обаче са против част от постъпленията от данъци и такси да се вливат директно в кметските бюджети.

"Миналата година с тяхно предложение на тези 50 кметове, които са на тяхното сдружение, действително бяха направени законови промени в Закона за публичните финанси, където до 30% общинските съвети решават за средствата, които влизат в общината, да бъдат преразпределени в населените места", каза председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Тепърва ще се обсъжда идеята 2% от приходите от подоходния данък, или около 860 млн. лв. годишно, да остават в общинските бюджети.

Закриване на общинските съвети и заместването им със съвети с участието на кметовете на кметства, не стана ясно дали е обсъждано, но премиерът даде заявка кабинетът да предложи на новия Парламент промени в закона.

"Защото ние, като правителство, макар и служебно правителство, сме поставили задача вътрешно за съответните ресори да търсим необходимост от законодателни промени", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Общините искат и запазване на Програмата за саниране, но без финансово участие на етажните собствености.

"Категорично заявявам и мнението на гражданите, че самофинансирането, което беше определено за 20%, не са съгласни", каза председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Общините поискаха и повече пари за ВиК в Плана за възстановяване, който да бъде внесен спешно пред ЕК, а Водният холдинг да направи ремонти по мрежата през лятото, защото много населени места са на воден режим. Поискаха и 5 млн. лв. от кабинета за медицинските мерки по изборите.

"Тоест хората, които обслужват всички секции, дезинфекцията в самите помещения, всичко това е дофинансирано от общините", каза кметът на Димитровград Иво Димов.

Кметовете са получили и писма от областните управители да проверят всички адреси с над 40 регистрации. Не можели да го направят, защото нямат физическа възможност, обясниха те.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечка прониква в автомобили в Ню Хемпшир
Мечка прониква в автомобили в Ню Хемпшир
Германия потвърди за удавените в река Рейн три български момичета
Германия потвърди за удавените в река Рейн три български момичета