НОВИНИ

Общинска фирма в Стара Загора започва производство на предпазни маски

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 19.03.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Регионални

На фона на все повечето случаи на заразени с COVID-19 - все по-малко маски могат да бъдат открити на пазара. Затова шивачки от старозагорска общинска фирма промениха производството си и започнаха масово производство на предпазни маски за многократна употреба. В предприятието, което е със социална насоченост, работят хора с увреждания.

Ако до досега в старозагорското дружество са шили конфекция, днес изработват предпазни маски. Още от 9 март е създадена организация за промяна в производствения процес с цел задоволяване на нуждите на предприятията в региона от лични предпазни средства. Направени са специални кройки, а машините пренастроени. Около 30 жени работят без почивка, за да задоволят търсенето.

Таня Славова -управител на общинска фирма: Обстановката е такава, която налагаше производството на маски, поради изчерпването в магазинната мрежа. Започнахме още миналата седмица след обаждане от община Стара Загора по изисквания, които лекарите на щаба са казали. Едносменен ни е режимът все още, засега сме що-годе в пълен състав и правим каквото можем и е по силите ни.

Маските се изработват от петслоен тензух, 100% памук, такова е било изискването при възлагане на задачата от община Стара Загора. Това са някогашните предпазни средства, ползвани в лечебните заведения.

Фирмата е в състояние да произведе около 2000 бройки за 8 часа.

Таня Славова -управител на общинска фирма: Поръчките са ни от различни предприятия в Стара Загора, учреждения ,институции.Успяваме колкото може да даваме и на гражданите, които идват тук, но общо взето търсенето е много голямо, но е ограничен самият процес на производство.

В предприятието са взети всички мерки за опазване здравето на работничките

Таня Славова -управител на общинска фирма: Всеки си работи с маска,заключихме общо взето предприятието.Вече не допускаме външни хора,дезинфикцираме врати, подове.

В зависимост от цената на влаганите материали една маска струва около един лев и 60 стотинки. От общинското дружество казват, че тя може да се повиши, защото цената на тензуха се е увеличила за броени дни с около 20 процента и количествата на склад намаляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха незавърнал се в Софийския затвор рецидивист
Хванаха незавърнал се в Софийския затвор рецидивист
Как да търсим правата си при отмяна на пътуване или екскурзия?
Как да търсим правата си при отмяна на пътуване или екскурзия?