НОВИНИ

Обвинения по аферата с боклука – за зам.-министър, за бизнесмени, чиновници... (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 29.05.2020
5338
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, бизнесмените братя Бобокови и останалите трима разследвани за аферата с отпадъците бяха доведени в сградата на Националното следствие в късния следобед.

Час и половина по-късно единият от адвокатите на бизнесмените отказа да коментира повдигнатите им обвинения.

"Нали знаеш, че не коментирам дела, които не съм чел. Не е сериозно", отсече пред камерата на БНТ адвокат Илиян Василев.

Според източници на "По света и у нас" братя Бобокови са обвинени за участие в организирана престъпна група, заедно със зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бившият шеф на екоинспекцията в Плевен и още двама други чиновници.

Разследващите имали доказателства, че Живков е отказвал на различни фирми нотификация за износ на опасни отпадъци и ги принуждавал да ги предават в завод за преработка на акумулатори в Монтана, който е собственост на Бобокови.

Те от своя страна пък изнасяли фиктивно тези отпадъци чрез подставени фирми. По този начин генерирали висока печалба и укривали данъци в големи размери.

За Красимир Живков и негови подчинени имало доказателства и за друга порочна схема, твърдят разследващите – зам. министърът указвал да се издават разрешителни за внос на отпадъци от Италия на фирми, които не отговарят на условията, защото имали само площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка. Така у нас били внесени стотици тонове несепарирани отпадъци, което не е позволено.

Шестимата задържани и обвинени за аферата с боклука остават в ареста за 72 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30% по-слаба реколта от зърно. Кои са регионите, ударени от сушата?
30% по-слаба реколта от зърно. Кои са регионите, ударени от сушата?
Ботев Пд пребори Славия в първата си следкарантинна среща
Ботев Пд пребори Славия в първата си следкарантинна среща