НОВИНИ

Обявиха частично бедствено положение във ВиК-сектора на област Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 08.12.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Регионални
Слушай новината

На редовно заседание на Асоциацията по ВиК, на която присъстват всички кметове на общини от региона и директорът на ВиК-Бургас, се взе единодушно решение да се предложи на Областния кризисен щаб да бъде обявено частично бедствено положение във ВиК сектора в област Бургас.

Причина за това стана представеният доклад от директора на ВиК-Бургас пред областния управител проф. Мария Нейкова и членовете на Асоциацията, според който конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е значително компрометирана и поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата.

Частичното бедствено положение се обявява за община Царево, община Приморско, община Созопол и част от община Средец, които се захранват от язовир Ясна поляна. ВиК-Бургас обяви, че необходимата инвестиция за ремонт на пречиствателната станция е 15 млн. лв. Има изработен идеен проект, приет на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои изготвянето на работен проект и спешно предприемане на ремонтни дейности.

Членовете на Асоциацията по ВиК единодушно гласуваха предложенията на кмета на община Бургас Димитър Николов инвестициите за ремонта на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна да са за сметка на ВиК-Бургас, а не от бюджетите на общините. Кметовете на останалите черноморски общини настояха да се търси целево финансиране чрез МРРБ или от Междуведомствената комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет, за да не се поема допълнителна финансова тежест от крайните потребители на ВиК услугите. В продължение на търсене на решение за намаляване цената на водата от последното заседание на Асоциацията бе прието предложението на кмета на Бургас да се оспори решението на КЕВР, според което цената на водата в област Бургас да бъде намалена само с 5%.

В тази връзка областният управител проф. Нейкова ще организира среща между кметовете на общини и ВиК-Бургас с ръководствата на КЕВР и ВиК Холдинга, на която да се търси решение на проблема с цената на водата.

Областният управител разпореди на директора на ВиК-Бургас да изготви спешен доклад за техническото състояние на съоръженията към язовир Камчия, който да бъде докладван на следващото заседание на Асоциацията по ВиК.

Веднага след заседанието на Асоциацията по ВиК се проведе и Областен кризисен щаб, на който се приеха като приоритет всички констатации от доклада и членовете му взеха единодушно решението да се обяви частично бедствено положение за ВиК сектора, считано от 16.00 часа на 08.12.2022 до 16.00 часа на 15.12.2022 г. Не се предвижда прекъсване в подаването на питейна вода в следствие на ремонтните дейности.

Текст: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Талин събират подписи за спиране на тока и водата на руското посолство
В Талин събират подписи за спиране на тока и водата на руското посолство
Възмущение и огорчение сред политическите партии след отказа за Шенген
Възмущение и огорчение сред политическите партии след отказа за Шенген