НОВИНИ

Очаква ни много слънце до края на деня

bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 08.03.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

И днес денят започна на места с доста ниски минимални температури. Най-студено беше отново в Кнежа - минус 9 градуса, следван от Видин - минус 8 и Стара Загора - минус 7 градуса. Най-топло беше на нос Калиакра - 3 градуса.

Максималните температури следобед се очаква да бъдат между 9 и 14 градуса, в София - около 10 градуса. Ще бъде предимно слънчево, като на места в Западна България ще е с разкъсана облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад.

През нощта вятърът от запад-северозапад ще отслабне и почти ще стихне, но след полунощ ще започне да се ориентира от североизток. По-значителни увеличения на облачността ще има над Югозападна България, където на места ще превали дъжд. Минималните температури, в повечето райони, ще бъдат между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°. Максималните ще бъдат между 7° и 12°.

През деня облачността от запад-северозапад ще се увеличава и до вечерта ще обхване и югоизточните райони. В Западна България ще има превалявания от дъжд, които вечерта по високите полета и северозападните райони ще започнат да преминават в сняг. Ще духа слаб, след обяд умерен вятър от изток-североизток.

И в планините облачността ще се увеличи. Ще има превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен северозападен, след обяд югоизточен вятър. По най-високите върхове на Рила и Пирин вятърът ще е умерен до силен от запад-югозапад.

Максималните температури в курортите слабо ще се понижат, в сравнение с днес и ще бъдат от минус 3° на Алеко, около 1-2° в Боровец и Пампорово и до 5° в Банско. Остава голяма опасността от лавини извън обработените ски писти.

Предимно облачно ще бъде не само у нас, но и на Балканите, а по адриатическото крайбрежие ще има и валежи от дъжд. След обяд валежи ще има и в централните, а привечер и в източните райони от полуострова. Температурите ще се понижават и на много места в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния дъждът ще преминава в сняг. Без валежи ще се задържи през целия ден в крайните източни райони и Гърция.

Валежи от дъжд ще има и на места във Великобритания, в южната половина на Италия и остров Сицилия, докато в района на Алпите, Южна Германия и Чехия ще превалява сняг. Значителна облачност със снеговалежи ще има и в Швеция и Прибалтика. Над по-голямата част от Франция и Пиренейския полуостров ще е предимно слънчево, както и в отделни райони на Европейска Русия и Украйна.

У нас, в сряда валежите ще обхванат цялата страна. В повечето райони ще вали дъжд, в Северна и по високите полета на Западна България - сняг. На места валежите ще бъдат значителни и ще има условия за виелици и навявания.

В четвъртък валежите постепенно ще спрат, облачността ще се разкъсва и ще намалява, а вятърът ще отслабне. В петък сутринта ще бъде много студено с минимални температури на места до минус 10 градуса.

През деня ще започне затопляне и максималните температури ще бъдат между 7 и 12 градуса, по-ниски в северозападните райони. В събота затоплянето ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца получиха шанс за втори живот след чернодробна трансплантация
Две деца получиха шанс за втори живот след чернодробна трансплантация
На 8 март - вижте историята на една жена с нетипично занимание
На 8 март - вижте историята на една жена с нетипично занимание