НОВИНИ

Очаква се евродепутатите да подкрепят мерките за справяне с COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 26.03.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Европейският парламент заседава днес извънредно, за да одобри спешни мерки за справяне с коронавируса. Европейската комисия предложи 37 милиарда от наличните еврофондове да бъдат насочени възможно най-бързо към държавите членки. От тях България може да получи до 812 милиона евро. За първи път евродепутатите участват в заседанието дистанционно и гласуват по и-мейл.

Гласуването все още продължава, то става по имейл и ще продължи чак до 23ч. българско време. Чак тогава ще разберем дали евродепутатите ще подкрепят мерките на Комисията, но се очаква те да бъдат подкрепени.

Освен финансовата инициатива, която цели мобилизиране на фондовете до 37 милиарда евро, други важни мерки, които евродепутатите обсъждат, са свързани с разширяване на обхвата на фонда "Солидарност". Това е този фонд, който помага на държавите членки при природни бедствия. Това, което Еврокомисията иска от депутатите, е сега да разширят обхвата му, за да може вътре да попадат и такива ситуации като пандемията от коронавирус. Ако това стане, държавите ще разполагат с ресурс от още около 800 милиона евро за тази година.

Също така те ще подпомогнат и авиокомпаниите, като гласуват мерки, които ще им позволят да не извършват празни полети само и само да запазят слотовете си на летищата за кацане и излитане.

Днес евродепутатите решиха още, че следващите заседания на Европарламента няма да се провеждат в Страсбург, а в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Нидерландия и Белгия откриха коронавирус в канализацията
В Нидерландия и Белгия откриха коронавирус в канализацията
Как да оцелеем в изолация - съвети от човек, прекарал затворен 520 дни
Как да оцелеем в изолация - съвети от човек, прекарал затворен 520 дни